Hlavní obsah

Bývalý šéf úřadu vlády nedostane čtvrt miliónu z vládního trezoru

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul s definitivní platností nedostane zpět asi čtvrt miliónu korun, které zabavila policie v roce 2013 při razii, kdy zadržela jak Poula, tak i tehdejší ředitelku kabinetu předsedy vlády Petra Nečase Janu Nagyovou (nyní Nečasovou). Městský soud v Praze ve čtvrtek zamítl jeho odvolání proti lednovému zamítavému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul (archivní snímek)

Článek

„Žalobce neunesl důkazní břemeno – neprokázal vlastnictví finančních prostředků,“ uvedl odvolací soud s tím, že fakt, že Poul měl klíče od trezoru, sám o sobě neznamená, že je majitelem dotčených peněz.

Policie zabavila při razii na Úřadu vlády tři a půl miliónu korun z trezoru, který měl Poul v kanceláři. Z nich Poul po státu žádal konkrétně 158 tisíc korun a 4355 amerických dolarů. Šlo prý zčásti o jeho úspory z cesty po USA či o peníze jeho rodičů. Policie nezjistila, že by oněch 3,5 miliónu mělo souvislost s kriminální činností, a peníze tak vrátila na Úřad vlády.

Poul tvrdil, že část peněz si k němu uložili rodiče kvůli většímu bezpečí. To je ale podle soudu nevěrohodné vysvětlení. Proč měl ve vládním trezoru soukromé peníze, Poul nikdy nevysvětlil.

Poul na rozdíl od Nagyové nikdy z ničeho obviněn nebyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám