Hlavní obsah

Za smrt Dahlgrena dozorce obviněn nebude

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dozorce, který letos 11. ledna nezabránil ve věznici Valdice na Jičínsku sebevraždě na doživotí odsouzeného vraha Kevina Dahlgrena (25), nebude nakonec z ničeho obviněn. Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) sice podle informací Práva konstatovali, že příslušník vězeňské služby nejspíše pochybil, když v osudný den vynechal pravidelnou kontrolu odsouzeného Američana, podle nich šlo ale jen o kázeňský prohřešek.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Kevin Dahlgren v květnu 2016 u soudu

Článek

„Po vyhodnocení všech okolností bylo prověřování GIBS ukončeno s tím, že v dané věci mohlo dojít k porušení interních předpisů, a proto byl z naší strany podán návrh na možné kázeňské projednání nadřízenému funkcionáři.

Prověřováním GIBS tedy nebylo zjištěno, že by se některý ze sloužících příslušníků vězeňské služby dopustil v této kauze trestného činu,“ sdělil v úterý mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Také policie již případ v minulosti uzavřela s tím, že šlo o sebevraždu bez cizího zavinění a ani inspekce nezjistila, že by dozorci Dahlgrenovi úmyslně k sebevraždě dopomohli, byť i jen svou nečinností.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Kevin Dahlgren před dvěma lety u soudu

Dahlgrena, který byl na cele sám a chodbu hlídaly kamery, měli dozorci kontrolovat každých třicet minut. Osudný den ale jeden z nich pochůzku vynechal, protože se mu údajně udělalo špatně. Trpěl totiž astmatem a poslal místo sebe na prohlídku kolegu, jenže v jiný čas, než měl. Když se pak v 18.00 přišel na vězně podívat, našel ho už mrtvého.

Dozorce ještě na místě museli ošetřit zdravotníci, protože utrpěný šok u něj prý vyvolal astmatický záchvat. Inspekce si kvůli tomu nechala vypracovat znalecký posudek z oboru soudního lékařství. „Bylo tam určité porušení vnitřních předpisů, ale nedosahovalo to takové závažnosti, aby bylo možné dotyčného obvinit,“ řekl k tomu Právu zdroj seznámený se závěry inspekce.

Vyšetřovatelé GIBS měli původně podezření, že se někdo z příslušníků vězeňské služby mohl dopustit trestného činu porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. Za to hrozily až dva roky vězení a vyhazov od sboru bez výsluh a odchodného. Nikdo z tehdy sloužících dozorců však mimo službu postaven nebyl a obvinění podle úterních závěrů GIBS nakonec tedy také nepadlo.

Trest doživotí

Američan si v Česku odpykával doživotí za to, že v květnu 2013 brutálně zavraždil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel - svou českou sestřenici s manželem i jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý.

Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Následně byl zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy pak rozhodly o jeho vydání do ČR, přičemž šlo vůbec o prvního Američana, kterého jeho rodná země do Česka předala.

Reklama

Související články

Dahlgren spáchal sebevraždu

Američan Kevin Dahlgren, který byl odsouzen na doživotí za čtyřnásobnou vraždu v rodinném domě v Brně z roku 2013, spáchal ve čtvrtek večer ve věznici Valdice...

Dahlgren se oběsil, potvrdila věznice

Na doživotí odsouzený čtyřnásobný vrah Kevin Dahlgren spáchal sebevraždu oběšením, potvrdila věznice ve Valdicích jeho advokátovi Richardu Špíškovi. Podle...

Výběr článků

Načítám