Hlavní obsah

Nebyl to úmysl, řekl k vraždě 14leté dívky obžalovaný

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, ape

Případ loňské vraždy čtrnáctileté dívky a pokus o vraždu její o dva roky starší kamarádky v Doubici na Děčínsku začal v pondělí projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem. Před soudem se z činu zpovídal 36letý Martin Chlouba, který uvedl, že vraždu neplánoval a rozhodně to nebyl úmysl. Obžalovanému hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Obžalován byl i z výroby pornografie a ze zneužití dítěte k její výrobě.

Martin Chlouba obžalovaný z vraždy dívky v Doubici přichází k souduVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Vražda se stala loni v noci na 24. září. Chlouba měl obě dívky škrtit celé hodiny, jedna to nepřežila. „Nebyl to opravdu žádný plán a úmysl, chtěl bych se za to jednání omluvit,“ prohlásil před soudem Chlouba. Před senátem obšírně vypovídal od pondělního rána. Rodičům dívek prý hned první týden ve vazbě napsal omluvné dopisy.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Šestatřicetiletý Martin Chlouba (vpravo), který je obžalovaný z loňské vraždy 14leté dívky a pokusu o vraždu její starší kamarádky.

Chlouba si měl den před činem koupit erotickou stahovací pásku. Když šla mladší z dívek na procházku se psem, svázal starší na židli, s čímž měla dívka souhlasit. Pak ji začal škrtit prádelní šňůrou. „Přes krk jí nejméně v nepřímém úmyslu usmrtit přehodil prádelní šňůru, kterou ji začal škrtit,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan.

Skoro rok jsme spolu vyjma dvou měsíců žili. Platil jsem jí úplně všechno.
obžalovaný o starší dívce

Později zezadu přistoupil ke druhé dívce, kolem krku jí měl přehodit černý pásek a odtáhl ji z pokoje ven. „Poškozená ležela na břiše a omotal jí kolem krku červený provaz, který visel ze zábradlí v patře domu a kterým byla předtím připoutána, a provaz kolem jejího krku utáhl a uvázal uzlem, sedl si na ni a za provaz jí zvedal hlavu nad zem, čímž došlo ke škrcení poškozené a kolem 2.00 hod. ke smrti poškozené,“ uvádí obžaloba.

Chtěl prý spáchat sebevraždu

Obžaloba dále tvrdí, že tělo mrtvé dívky schoval ve sklepě pod podlahu. Starší z dívek pak naložil do auta a odvezl ji do České Kamenice, kde jí dal telefon, aby si zavolala pomoc. Měla řadu zranění svědčících o škrcení.

Chlouba po činu plánoval sebevraždu a spolykal léky na srdce. „Neuměl jsem si představit jiný konec než sebevraždu,“ uvedl Chlouba s tím, že policie přijela dřív a odvezla ho do nemocnice na výplach žaludku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Martin Chlouba před ústeckým soudem.

Starší z dívek u něj dle obžaloby téměř rok bydlela a měl s ní mít vztah. Mladší prý přijela jen kvůli koním, původně prý nepočítal, že tam bude. „Skoro rok jsme spolu vyjma dvou měsíců žili. Platil jsem jí úplně všechno. Oblečení, studium, angličtinu v zahraničí, měla nový telefon, iPad,“ doplnil.

Mluvil celý den

Chlouba vypovídal obšírně u soudu téměř celý den, soudkyně ho několikrát upozornila, že se má držet projednávaných skutků. V jeho výpovědi byla řada rozporů s vyjádřeními v přípravném řízení, ty musel proto soudu vysvětlovat. V první výpovědi například řekl, že při návštěvě obchodního domu, kdy šel kupovat erotickou stahovací pásku, si prý pomyslel, že dívky večer sváže a pak něco vymyslí. „V té době jsem si myslel, že určitě spáchám sebevraždu,“ vysvětlil Chlouba svou dřívější výpověď.

U soudu také osvětlil, proč k činu došlo. Vymyslel prý plán, jak dívku, se kterou chodil, zabezpečit. Chtěl ji prý škrtit tak, aby měla na krku stopy. Dívka by později šla ohlásit věc na policii, on mezitím chtěl odjet na Maltu. Prý si mysleli, že by dívka mohla dostat odškodné. „Zpětně nechápu, jak jsme k takovému plánu došli, byla to šílenost,“ uvedl Chlouba s tím, že se nikomu nemělo nic stát. Druhou dívku škrtil prý proto, aby zůstala spoutaná v domě, kdyby jel s první do nemocnice.

„Vyjádřil se v tom smyslu, že ho celá věc mrzí, takovýto průběh jednání si nepředstavoval. Zaslal dopisy rodičům poškozených,“ řekl Chloubův advokát Zdeněk Pánek.

Rodina zemřelé dívky požaduje téměř čtyři milióny korun jako odškodnění za nemajetkovou újmu. Dívka, která přežila, žádá jeden milión korun.

Soudní jednání je naplánované na celý týden, v úterý a ve středu mají vypovídat svědci, ve čtvrtek znalci. Zatím není jasné, kdy by mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám