Hlavní obsah

Za smrt v lesoparku žalobkyně navrhuje 14 let, obhajoba zproštění

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trest čtrnácti let vězení navrhla ve středu státní zástupkyně pro třiapadesátiletého varhaníka Jiřího Čiperu, který je obžalovaný ze zastřelení kolemjdoucího v pražském lesoparku Kavalírka v říjnu 2016. Čipera se hájí, že byl mladíkem napaden a svou legálně drženou pistolí se pouze bránil. Verdikt pražský městský soud vynese v pátek.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Jiří Čipera (uprostřed) se svými advokáty

Článek

„(Obžalovaný) věděl, že použitím střelné zbraně vůči člověku může způsobit smrt,“ uvedla ve své závěrečné řeči žalobkyně Jana Kadeřábková s tím, že Čiperovo jednání nelze posoudit jako nutnou obranu. Podle znaleckých posudků například Čipera při střelbě stál výše než poškozený, nestřílel navíc z bezprostřední blízkosti.

Čiperovu výpověď pak označila za nevěrohodnou, obžalovaný v ní měnil počet údajných útočníků nebo způsobit údajného útoku. Kadeřábková také zmínila, že se podle vyšetřování snažil Čipera poškodit hlaveň pistole pilováním, následně ji měl namočit do vody, aby zrezivěla. „Muselo mu být zřejmé, jaký následek svým výstřelem způsobil, a proto poškodil hlaveň,“ řekla žalobkyně.

Nutná sebeobrana

Čiperova obhájkyně Irena Slavíková byla ovšem jiného názoru. „Obhajoba se na rozdíl od státní zástupkyně nedomnívá, že by se obžalovaný dopustil skutku, který mu je zde kladen zavinu,“ řekla Slavíková, která svou závěrečnou řeč opřela především o charakter poškozeného. Připomněla, že muž byl v době smrt opilý a na „útěku před policií“, kterou měl na něj zavolat jeho otčím, protože se dobýval domů. „Vybil si agresi útokem proti jeho (Čiperově) tělesné integritě,“ myslí si obhájkyně, která rovněž zmínila, že poškozený byl v minulosti trestán za poškozování cizí věci a výtržnictví.

Podle policie Čipera svou zbraň po činu zkusil upravit tak, aby se nedala identifikovat

Čiperův výstřel byl podle obhajoby pouze nutnou sebeobranou a měl odradit útočníka od dalšího jednání, Čipera prý nepředpokládal, že by ho zasáhl. „(Čipera) Je přesvědčen, že jednal po právu, že odvrací nebezpečí, jaké mu hrozí,“ řekla žalobkyně s tím, že její klient nezavdal ke konfliktu žádný důvod. Soudu navrhovala zproštění klienta obžaloby, protože dle jejího názoru předmětný skutek není trestným činem. „Nikdy jsem nebyl vystaven fyzickému násilí takové razance,“ prohlásil Čipera na závěr. „Útok poškozeného byl velmi silný a neustálý. byl jsem v naprostém šoku a pod tíhou strachu o svůj život,“ dodal.

Pravděpodobný výstřel

Čipera podle obžaloby v říjnu 2016 vystřelil v pražském lesoparku Kavalírka patrně po předchozí hádce svou legálně drženou zbraní Astra ráže 6,35 mm Browning na pětadvacetiletého mladíka. Trefil ho do hrudníku a mimo jiné mu prostřelil plíci a osrdečník. Muž na místě zemřel, podle obžaloby mu nebylo ani možné nijak pomoci.

Podle svého tvrzení, šel si se svou partnerkou přes Kavalírku zkracoval cestu z restaurace domů. Vzhledem k tomu, že se mu po tatarském bifteku, stejně jako jeho partnerce, údajně udělalo nevolno, musel si na chvíli sednout na obrubník. Čiperova partnerka pokračovala dále domů. Když za ní Čipera vyrazil, neznámý útočník či útočníci ho udeřili do hlavy a Čipera „pravděpodobně vystřelil“. Jak se Čipera dostal do bytu, si prý nepamatuje, podle svých slov se probral až doma, ležící na podlaze.

Policie muže vypátrala v únoru následujícího roku, především díky pracovníkům registru zbraní, kteří pomohli s vytipováním možné vražedné zbraně a vlastníka. Podle policie Čipera svou zbraň po činu zkusil upravit tak, aby se nedala identifikovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám