Hlavní obsah

Chartistův nárok na odškodné za estébáckou Asanaci je podle soudu promlčený

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odvolací senát pražského městského soudu ve čtvrtek definitivně zamítl nárok chartisty Petra Hanzlíka na více než dvanáctimiliónové odškodné kvůli estébácké akci Asanace, v rámci které se muž musel vystěhovat do Rakouska. Podle soudů je nárok promlčený. Verdikt je pravomocný.

Chartista Petr Hanzlík u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Soud dospěl k názoru, že napadený rozsudek je věcně správný,“ konstatovala soudkyně Ivana Kotrčová. Hanzlík se podle soudů neměl domáhat nároku za nezákonné rozhodnutí nebo nesprávný úřední postup, ale prostřednictvím zákona o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu. „Žalobce užil nesprávný právní prostředek k tomu, aby mohl něčeho docílit,“ podotkla Kotrčová.

Hanzlík se domáhal téměř dvanácti miliónů korun jako náhrady škody za to, že ho komunisti v osmdesátých letech v rámci akce Asanace donutili vystěhovat se do Rakouska.

Musel kvůli tomu prodat nemovitost, kterou zdědil po rodičích, narychlo a pod cenou. Dalších více než 700 tisíc korun žádal jako jednorázové odškodnění za ušlý důchod. K tomu navíc žádal vyplacení jednou ročně rozdílu mezi průměrným důchodem a jemu vypláceným.

V žalobě chartista tvrdil, že mu byl v roce 2007 vyměřen důchod 3 447 korun. Hanzlík má za to, že kdyby mohl v osmdesátých letech pracovat, dostával by přinejmenším průměrný důchod.

Ministerstvo vnitra namítalo, že Hanzlíkův nárok je promlčený. Nic Hanzlíkovi podle ministerstva nebránilo, aby své nároky uplatňoval dříve. Měl k dispozici zákony, které byly přijaty na zjemnění následků křivd způsobených komunisty.

Hanzlík: Stát se zachoval macešsky

U nároku za prodej nemovitosti pod cenou ministerstvo konstatovalo, že s prodejem (resp. nákupem) nemovitosti neměl stát nic společného a byla prodaná soukromým osobám. Hanzlík také podle ministerstva nijak nevysvětlil, čím se živil mezi roky 1990 a 2007.

Hanzlíkův obhájce Michael Hrnčíř v odvolání namítal, že jde mimo jiné o otázku promlčení versus dobré mravy. „Vyžít z toho důchodu, který je momentálně přiznán panu Hanzlíkovi, je v podstatě nemožné,“ konstatoval Hrnčíř.

„Jaký je to paradox, že stojím proti své vlasti, které jsem obětoval všechno, a tak macešsky se ke mně zachovala,“ pronesl na závěr emotivně Hanzlík, který se za komunismu angažoval v hudební produkci, ale režim mu zakazoval vystupovat na veřejnosti a jeho rodina byla perzekuována.

V rámci akce Asanace psychicky i fyzicky nutila StB signatáře Charty 77 k „dobrovolnému“ opuštění republiky. Kromě Hanzlíka šlo mimo jiné o Vratislava Brabence, Jaroslava Hutku, Pavla Landovského nebo Svatopluka Karáska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám