Hlavní obsah

Senátorka Wagnerová podala trestní oznámení kvůli přerušení hry se znásilňujícím Ježíšem

Brno

Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (SZ) podala trestní oznámení kvůli jednání skupiny tzv. Slušných lidí, kteří v sobotu na desítky minut přerušili kontroverzní představení v divadle v Brně. Existuje podle ní podezření, že jejich jednání naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Aktivisté z hnutí Slušní lidé narušili kontroverzní divadelní představení v Brně

Článek

„Už v sobotu jsem se rozhodla, že podám trestní oznámení na neznámé pachatele kvůli jednání tlupy tzv. slušných lidí v Divadle na Provázku. Dnes v poledne se tak stalo a podání bylo doručeno Městskému státnímu zastupitelství v Brně," uvedla v pondělí senátorka.

Představení Naše násilí a vaše násilí tvořilo součást festivalu Divadelní svět, který organizovalo Národní divadlo Brno. Hra, která se zabývá vztahem Západu a Blízkého východu a vrcholí scénou, kdy Ježíš znásilní muslimku, budila emoce už několik týdnů před uvedením.

Hra se uváděla v sobotu a příznivci hnutí Slušní lidé začali v publiku hvízdat a dupat, následně vtrhli na jeviště, utvořili řetěz a natlačili herce ke stěně. Reagovali tak na scénu, kdy se herci svlékli donaha a začali se objímat a dotýkat. Aktivisté odešli až po desítkách minut, když je k tomu vybídli policisté z antikonfliktního týmu, který na místo dorazil.

Protesty proti kontroverznímu představení v BrněVideo: Novinky

"Dovodila jsem, že návštěvníci divadla tvoří svého druhu shromáždění - diváci se sešli, aby zhlédli divadelní představení, a podezřelí se snažili hrubým způsobem rušit jeho průběh a zakončení," uvedla senátorka.

Foto: Petr Horník, Právo

Eliška Wagnerová

Podle ní by bylo velmi znepokojivé, pokud by měl být dán prostor někomu, kdo chce nám ostatním diktovat, jaké divadlo, knihy, filmy atd. smíme sledovat, číst atd., a jaké nikoliv.

Proti představení se žalobou brání i křesťanští aktivisté, s předžalobními výzvami, které měly zabránit odehrání představení, ale u soudl neuspěli.

Naše násilí a vaše násilí. Mnoho povyku kvůli jednomu představení. Uvidí to pouze dvě stě lidíVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám