Hlavní obsah

Záchranáři cvičili v Rozvadově, kamión najel do shromáždění lidí

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Jan Švábek

Zásah u dopravní nehody s obrovským počtem mrtvých a zraněných v pondělí na Rozvadově nacvičovalo pět stovek záchranářů, policistů, hasičů a figurantů z Česka a Bavorska. Cvičení mělo odhalit slabiny, které by přinesl ostrý zásah. Jednou z nich je jazyková bariéra.

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičení v RozvadověVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Kamión vlivem zdravotní indispozice řidiče způsobil dopravní nehodu, při které se střetl s několika osobními vozy, a vzápětí najel do pokojného shromáždění občanů,“ popsal Právu mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Martin Brejcha okolnosti nacvičované situace.

Bilance: Patnáct mrtvých

Během nehody na místě zemřelo 15 lidí. Dalších třicet osob bojovalo o život, 35 figurantů simulovalo vážné zranění a téměř sto lidí si z nehody odneslo středně těžká a lehká zranění.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zdravotníci vzali cvičení skutečně vážně. Už hodinu před nehodou se na zemi povalovali zkrvavení figuranti a na vozovce dokonce ležely věrohodné napodobeniny části těl a orgánů. „Pomoc, pomozte mně,“ ozývalo se ihned po spuštění akce z úst desítek zraněných.

Cvičení v RozvadověVideo: Jan Švábek, Právo

Místo ihned začal zajišťovat členové zdravotního dozoru a pořádkové jednotky, kteří dohlíželi na shromáždění občanů. Jen pár metrů od nehody vytvořili hnízdo, kam záchranáři a policisté nosili zraněné. Bezprostředně poté na místo dorazili sanitní vozy, vrtulník a hasiči, kteří museli část zraněných vyprostit.

Nejrychleji na hraniční přechod přijela sanita z Tachova, a to za zhruba patnáct minut, záchranáři z Berouna na Rozvadov přijeli za asi padesát minut.

Foto: Jan Švábek, Právo

Akce se zúčastnili i záchranáři Bavorského červeného kříže, bavorští hasiči a policisté.

Problém: Jazyková bariéra

„Cvičení má za úkol odhalit všechny slabiny, které společný česko-německý zásah pod jedním velením přináší. Už teď víme, že některé výjezdové skupiny měly problém s jazykovou bariérou,“ řekl Brejcha s tím, že vyhodnocení cvičení může trvat týdny i měsíce.

Policisté se podíleli na záchranných a likvidačních pracích a v místě zajišťovali dopravu. „Ztotožnili jsme všechny osoby tak, abychom o události mohli informovat jejich příbuzné. Na místě jsme měli i tým krizové intervence, abychom pomohli zraněným a jejich blízkým. Poskytli jsme jim psychosociální péči,“ sdělila krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Foto: Jan Švábek, Právo

Cvičení bylo vyvrcholením přeshraničního projektu GÜRD, který dotuje Evropská unie. Přípravy na cvičení trvaly jeden rok, akce samotná trvala tři hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám