Hlavní obsah

Mladík z Litoměřicka si za bitcoiny objednal falešná eura. Udal ho příbuzný

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Zdařilé padělky padesátieurových bankovek zajistila policie v Ústeckém kraji. Falešné peníze si objednal přes zahraniční internetový portál dvaadvacetiletý muž z Litoměřicka. Mladík čelí nyní obvinění z padělání a pozměnění peněz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za 52 bankovek zaplatil 10 tisíc korun v kryptoměně bitcoin. Falešné peníze přišly na adresu mladíkova staršího příbuzného schované v zahraničním časopise.

„Příbuzný se poplašil a šel na policii. Protože nevěděl, že si to objednal příbuzný a poslal to na jeho adresu," řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality krajské policie Radim Vojáček.

Bankovky byly podle odborníků poměrně zdařilé. „Byl tam inkoustový plnobarevný barevný tisk, vodoznak, opticky proměnitelná barva. Ochranný pruh byl zapuštěný s mikrotextem, hologram byl napodoben s vlastnostmi blízkými originálu. Myslím, že ty bankovky by se tady všude udaly," doplnil Vojáček.

Mladíkovi hrozí tři až osm let vězení, stíhán je na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám