Hlavní obsah

Auto skončilo na střeše v řece, 76letou řidičku stihli včas vytáhnout

Novinky, Jan Středa
Záchlumí

Štěstí v neštěstí měla 76letá řidička, která v neděli odpoledne na Orlickoústecku sjela se svým vozem ze silnice do řeky. Všimli si jí lidé z jiného auta, kteří jí pomohli dostat se z vody včas ven. Ani škoda na autě nakonec není nijak závratná, policisté ji předběžně vyčíslili na 10 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Řidička skončila i s autem v řece.

Článek

K nehodě došlo na silnici mezi obcemi Záchlumí a Litice nad Orlicí.

„Řidička zřejmě najela na nezpevněnou štěrkovou krajnici, poté strhla řízení a přes střed komunikace přejela do protisměru, odkud sjela mimo komunikaci do řeky,“ popsala policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Peugeot 106 skončil na střeše v korytě řeky. „Tento stav je velmi nebezpečný,“ poznamenala Vilímková. Z potápějícího se auta totiž nemusí být lehké se dostat. „Paní měla velké štěstí, že jí pomohla osádka právě projíždějícího auta,“ dodala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Řidička skončila i s autem v řece

Právě tito lidé zavolali záchranku. Mluvčí pardubických krajských záchranářů Aleš Malý uvedl, že k nehodě vyjížděli záchranáři ze Žamberka, kteří na místě ošetřovali „podchlazenou starší ženu po tonutí“.

„Pacientka byla po zajištění a ošetření ve stabilním stavu převezena na ARO Orlickoústecké nemocnice,“ uvedl Malý. „Pacientka zůstává hospitalizovaná, je však mimo ohrožení života,“ doplnil mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Dušan Korel.

Ještě než odjela do nemocnice, provedli policisté u ženy orientační dechovou zkoušku, která vyloučila, že by seniorka jela pod vlivem alkoholu. Škodu na autě policisté předběžně vyčíslili na 10 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Řidička skončila i s autem v řece

Policisté v souvislosti s případem publikovali několik rad, jak se v podobné situaci zachovat. „Důležité je nepanikařit, a to ani v případě, kdy voda začne zaplavovat interiér vozu,“ upozornila Vilímková.

Člověk má odepnout bezpečnostní pás a snažit se co nejrychleji dostat se ven. „Pokud je již vozidlo pod hladinou, snažte se otevřít dveře, pokud to však kvůli tlaku vody nelze a nejdou stáhnout okna, snažte se tvrdým nebo ostrým předmětem tlouct na roh skla okna,“ dodala mluvčí s tím, že v rohu se okno rozbije snáz než uprostřed.

Když se člověk pod vodou dostane ven a není si jistý, kterým směrem je hladina, radí Vilímková orientovat se podle stoupajících bublinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám