Hlavní obsah

Policie zadržela muže, který měl hrozit ženám nožem a jednu znásilnit

Liberec

Z vydírání, loupeží a ze sexuálních útoků na několik žen v Liberci obvinili policisté dvaačtyřicetiletého muže z Liberecka. Při většině útoků měl ženám hrozit zabitím nožem, který jim držel u těla. Muž byl na základě evropského zatykače vydán do Německa, kde po něm pátrali kvůli sexuálním deliktům, uvedla krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková. V Česku se muž loni a letos podle policie dopustil jednoho znásilnění a několika přepadení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Znásilnění se podle mluvčí dopustil letos v únoru. "Jednalo se o velmi vyhrocené a zavrženíhodné jednání, které musela žena snést a nebyla schopna se mu nijak ubránit," uvedla Suchánková.

Pachatel ženu středního věku přepadl poblíž nákupního centra Globus a zatáhl ji za protihlukovou stěnu vedoucí kolem silnice. S nožem v ruce, který jí držel u těla, vyhrožoval zabitím, chtěl vydat peníze a mobilní telefon. Poté ženu opakovaně znásilnil.

Policie muže obvinila i z přepadení devatenáctileté dívky v listopadu minulého roku v lesíku poblíž přehrady. "Zaútočil na ni klackem, který jí přiložil ke krku. Chtěl její mobilní telefon, a poté, co se ho zmocnil, začal mladou dívku osahávat na intimních místech. Utekl až poté, když začala křičet," uvedla Suchánková.

Další ženu, padesátiletou, přepadl začátkem prosince u garáží U Letky. Srazil ji na zem, nůž jí držel u krku a chtěl peníze a mobil. "Žena se mu z obavy o život snažila vyhovět, žádala ale vrácení SIM karty. Její vrácení podmínil útočník vykonáním sexuální praktiky, v čemž vystrašená žena z obavy o svůj život vyhověla," uvedla Suchánková.

Policie muže viní i z přepadení třiašedesátileté ženy v podchodu silnice I/35 v ulici Žitavská z loňského října. V tmavém oblečení s kapucí na hlavě ji ohrožoval nožem s dvaceticentimetrovou čepelí. Ženu připravil o mobil.

Nezanechával téměř žádné stopy

Deliktů vůči ženám má ale muž zřejmě na svědomí více. Při domovní prohlídce totiž kriminalisté objevili i osobní věci a doklady ženy, jež byla přepadena v červenci 2017.

"Odhalení muže, který své jednání stupňoval, nebylo nijak lehké, a to jak z pohledu minimálního počtu zanechaných stop, tak i absence detailnějšího popisu útočníka. Kriminalisté tak měli velmi málo indicií k člověku, který útočil v různých časových intervalech a na různých místech v Liberci. Navíc i přesto, že vesměs všem ženám odcizil mobilní telefony, velmi rychle se jich zbavoval," dodala Suchánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám