Hlavní obsah

Na nádraží v Bruntále vytekla kyselina chlorovodíková

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z jednoho z odstavených vagonů unikla ve čtvrtek odpoledne na nádraží v Bruntále kyselina chlorovodíková. Z areálu nádraží bylo evakuováno pět desítek lidí, únik kyseliny zastavil také dopravu ve směru na Krnov a Olomouc.

Foto: Martin Türke, HZS Moravskoslezského kraje

Zásah hasičů v Bruntále

Článek

„Kyselina chlorovodíkové unikla přes vrchní plnící víko prostředního z pěti stojících vagónů,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Dodal, že vagon s unikající kyselinou stál na šesté koleji od nádražní budovy. „Evakuovaní lidé z nádražní budovy buď odcestovali vlakem, nebo odešli domů. Hasiči vytyčili ochranné pásmo v okruhu 500 metrů,“ uvedl mluvčí. Do kolejiště vyteklo podle prvních odhadů několik desítek litrů kyseliny.

Foto: Martin Türke, HZS Moravskoslezského kraje

Hasičům v ochranných protichemických oblecích se podařilo zastavit únik kyseliny za 10 minut.

Hasičům v ochranných protichemických oblecích se podařilo zastavit únik kyseliny za 10 minut. „Hlavně ochlazovali plášť přeplněné a pravděpodobně i přehřáté cisterny vodou. K přehřátí došlo zřejmě vlivem slunečního svitu,“ nastínil Kůdela.

Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Do Bruntálu vyjel také chemický vlak se specializovanými vozidly a výbavou z Ostravy-Zábřehu, po několika ujetých kilometrech se ale vrátil na základnu.

„Zasahující hasiči v ochranných protichemických oblecích nakonec prošli pečlivou očistou v dekontaminační sprše. Vlak s pěti vagóny s kyselinou již odtáhla lokomotiva do cílové bruntálské firmy,“ podotkl mluvčí hasičů.

Příčina úniku kyseliny chlorovodíkové se vyšetřuje, jednou z možných hypotéz je přílišné naplnění cisterny, spojené se zvýšením objemu chemikálie slunečním svitem a nedotažením některých šroubů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám