Hlavní obsah

Kralupskou rafinérií otřásl výbuch, šest mrtvých

– Kralupy nad Vltavou • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, jap, rap

Areálem rafinérie v Kralupech nad Vltavou otřásla ve čtvrtek dopoledne exploze. Zemřelo při ní šest lidí, další dva utrpěli vážná zranění. Podle společnosti Česká rafinérská, které areál patří, vybuchla jedna z nádrží na paliva či aditiva. Další nebezpečí podle firmy nehrozí. Příčiny exploze vyšetřují policisté.

Záznam: Hasiči a záchranáři zasahují u exploze v areálu chemičky v Kralupech nad VltavouVideo: Novinky

 
Článek

Exploze se v areálu ozvala kolem desáté hodiny dopoledne. K výbuchu došlo v areálu rafinérie Česká rafinérská, která náleží skupině Unipetrol. Právu to potvrdil mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry rafinérie, kde explodovala nádržVideo: Novinky

„Je to v areálu naší rafinérie. Došlo k explozi jedné nádrže, bylo to bez požáru. Jedná se o nádrž na paliva nebo aditiva, to v tuto chvíli nedokážu určit. Mohu ale ujistit, že vše je nyní pod kontrolou a areál i okolí jsou v bezpečí,“ řekl Právu Kaidl.

BEZ KOMENTÁŘE: Při explozi v chemičce zemřelo šest lidí Video: AKTU.CZ, Pavel Jaňurek, Novinky

„Žádný požár nevznikl, jednalo se o výbuch. Máme potvrzeno z operačního střediska, že po dojezdu prvních jednotek našli na místě šest mrtvých a jsou tam další těžce zranění,“ řekla Právu mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Záchranáři poslali na místo pět pozemních posádek středočeské záchranky a vrtulníky liberecké a pražské letecké záchranné služby. „Prvotní informace hovořily o šesti zraněných. Bohužel, situace se ukázala mnohem tragičtější. Šest osob utrpělo zranění neslučitelná se životem a zasahující lékaři byli nuceni konstatovat smrt,“ uvedla mluvčí záchranky Petra Effenbergerová.

Vyjádření mluvčího Unipetrolu k výbuchu v rafinériiVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

Podle upřesněných informací byly další dvě osoby zraněny. „Utrpěly středně těžká poranění – jedna popáleniny II. stupně na zhruba deseti procentech povrchu těla a druhá osoba utrpěla devastující poranění obličeje. Po poskytnutí nezbytné péče byly přepraveny do vinohradské a motolské nemocnice,“ doplnila Effenbergerová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kriminalisté zkoumají nádrž, která explodovala.

Podle vyjádření obou nemocnic je stav pacientů stabilizovaný, mají středně těžké zranění. Nemocnice v Praze původně vyhlásily takzvaný traumaplán, aby byly připraveny na příjem většího počtu zraněných osob.

Foto: aktu.cz

Vrtulník v areálu chemičky

Policie před polednem potvrdila informace o mrtvých lidech. „V době odstávky provozu došlo k výbuchu, při kterém zemřelo šest osob. Stalo se to při rozebírání konstrukce. Nedošlo k žádnému úniku látek. Příčiny výbuchu budou nyní policisté vyšetřovat,“ konstatovala mluvčí policie Markéta Johnová s tím, že je omezena doprava v okolí.

Zemřelo pět cizinců

Podle sdělení starosty Kralup nad Vltavou Petra Holečka (STAN) bylo složité dostat se k relevantním informacím o obětech. „Je tam šest obětí, z toho pět cizinců a jeden Čech. Kdo jsou zranění, to zatím nevíme, ale podle posledních informací, které mám, by měli být mimo ohrožení života,“ řekl Právu před 14. hodinou Holeček.

„Při výbuchu bohužel došlo k úmrtí pracovníků dodavatelských firem, chceme proto vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Zdziarski. Událost podle Unipetrolu nemá souvislost s plánovanou odstávkou Kralupské rafinerie a způsobila dočasné zastavení distribuce pohonných hmot přes silniční terminál v Kralupech nad Vltavou.

Foto: aktu.cz

Při výbuchu zemřelo šest lidí.

Bezprostřední nebezpečí obyvatelům města nehrozí. „Viditelné poškození budov nevidím, je to výbuch nádrže, která byla zničena. Varování pro obyvatele jsme nevydali, je to daleko od obydlených částí, vyšetřovatelé se k místu ještě nedostali,“ řekl dopoledne České televizi Holeček.

Účast pozůstalým a politování nad tragickou nehodou vyjadřují i politici. Kondolenci na Twitteru zveřejnil premiér v demisi Andrej Babiš i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Pan prezident se zármutkem přijal zprávu o tragédii v Kralupech nad Vltavou. Blízkým obětí výbuchu vyslovuje upřímnou soustrast,” uvedl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám