Hlavní obsah

Havárie vlaku v Radotíně nebyla první. Před šedesáti lety tam z trati vyjela parní lokomotiva

Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středeční nehoda nákladního vlaku v pražském Radotíně nebyla v těchto místech první. Téměř před šedesáti lety tam na stejné vlečce stejným způsobem vyjela z tratě parní lokomotiva. Novinkám se podařilo získat historické snímky z této nehody.

Foto: Ferdinand Löffelmann starší

Havárie lokomotivy v 60. letech

Článek

„Fotografie byly otisknuty někdy v roce 1961 nebo 1962, přesné datum neznáme. Nebyl to osobní vlak, tehdy tam byla železniční betonová zarážka, kterou lokomotiva urazila a sjela dolů. Pravděpodobně šlo i o stejnou chybu, že přehlédl návěstidlo,“ řekl Novinkám Jiří Bárta člen Letopisecké komise Radotín, kterému fotografie poskytla vnučka autora Ferdinanda Löffelmanna staršího.

Jaké následky tehdejší nehoda měla, nevěděl.

Foto: Ferdinand Löffelmann starší

Havárie lokomotivy v 60. letech

Následky středeční havárie vlaku zatím odstraněny nebyly. Jeden z vykolejených vagónů byl vyproštěn v noci na čtvrtek, druhý vagón, který z trati sjel, bude vyprošťovat speciální vlak v noci na pátek. „Organizují to naši dispečeři s kolegy ze SŽDC, pojede tam kolejový jeřáb z Děčína,“ řekl ve čtvrtek Novinkám mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Foto: Ferdinand Löffelmann starší

Havárie lokomotivy v 60. letech

Nákladní vlečka je v soukromých rukou, proto České dráhy ani SŽDC nechtějí blíže událost komentovat s tím, že ji vyšetřuje Drážní inspekce. Její mluvčí Martin Drápal ve čtvrtek uvedl, že první odhad škody byla vyčíslen na 1,1 miliónu korun.

Nehoda nákladního vlaku se stala ve středu kolem deváté hodiny ráno. Vykolejily dva poslední vagóny vlaku a jeden z nich sjel ze slepé koleje z mostku na chodník pro pěší. Zranil se 58letý posunovač, kterého záchranáři převezli do nemocnice. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Vykolejený vlak RadotínVideo: Novinky

Drážní inspekce následně uvedla, že tam došlo k nedovolené jízdě posunového vlaku za návěstidlo zakazující jízdu. Případem se zabývají také policisté, kteří zjišťují, zda nebyl spáchán trestný čin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám