Hlavní obsah

Sálih Muslim odjel z Česka, podle advokáta zůstává v EU, jak slíbil soudu

Právo, Jakub Bartosz

Kurdský politik Sálih Muslim (67), jenž byl o víkendu zadržen českou policií v Praze a soud ho následně odmítl poslat do Turecka, které žádá jeho vydání, je již mimo území ČR. Právu to ve středu potvrdil jeho advokát Miroslav Krutina. Do které země a kdy Muslim odjel, ale neví, podle právníka má nabitý program a naplánované schůzky s politiky, se kterými chce řešit téma boje proti Islámskému státu a situaci Kurdů v jeho rodné Sýrii.

Zadržený kurdský politik Sálih Muslim je volný Video: Novinky

 
Článek

„Měl naplánované různé schůzky v několika zemích, situaci mu zkomplikovalo zadržení. Pokračuje ve své politické práci,“ sdělil Právu advokát s tím, že Muslimovy další aktivity nebude komentovat. Advokáta se týká hlavně trestní řízení.

Muslima propustil v úterý pražský městský soud, policie ho zadržela v noci na neděli v centru metropole. Turecko žádá jeho vydání, protože Muslima považuje za teroristu. Řízení o extradici stále trvá, Turecko má nyní 40 dní na to, aby dodalo české straně další informace.

Foto: Petr Horník, Právo

Sálih Muslim eskortovaný policisty k soudu

Důvody pro vazební zadržení Muslima prý existují, soudce Jaroslav Pytloun ale přijal jeho záruky. Soud propuštění podmínil tím, aby se pohyboval v Evropské unii a docházel k případným dalším soudním jednáním. Pokud to nedodrží, skončí ve vazbě.

Vyhrocené vztahy

Kvůli případu se vyhrocuje vztah mezi ČR a Tureckem. Místopředseda turecké vlády Bekir Bozdag například prohlásil, že Česko propuštěním Muslima podporuje teroristické organizace. České ministerstvo zahraničí to ale striktně odmítá a odkazuje na nezávislost soudů.

Muslim je v Turecku spojován s bombovými útoky a donedávna působil ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD). Tvrdí ale, že za jeho zatčením je snaha Turecka o jeho umlčení, protože upozorňuje na přednáškách a tiskových konferencích v Evropě na zabíjení kurdských civilistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám