Hlavní obsah

Soud opět zprostil arabistu obžaloby z šíření náboženské nenávisti

Novinky, bad
Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý i napodruhé zprostil českého arabistu a někdejšího předsedu pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku obžaloby ze šíření náboženské nenávisti kvůli překladu a vydání knihy Základy tavhídu - Islámský koncept boha. Rozsudek není ovšem pravomocný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vladimír Sáňka

Článek

„Nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro který je obžalovaný stíhán,“ odůvodnila zprošťující verdikt soudkyně Šárka Šantorová. „Obžalovanému je kladeno za vinu, že měl podporovat hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka. (...) Dospěli jsme k závěru, že tento skutek se nestal,“ dodala.

Soud se odkázal na znalecký posudek Daniela Křížka ze Západočeské univerzity v Plzni, ze kterého podle názoru soudu jednoznačně vyplývá, že v knize nebyly nalezeny znaky extremismu a publikace ani neobsahuje přímé výzvy k násilí vůči jinověrcům.

Podle Křížka ani dalších znalců není salafismus, kterého se překládaná kniha týká, hnutím, jak tvrdila obžaloba. „Je to vnitřně nejednotná ideologie, určitý proud v rámci islámského diskurzu,“ odmítl Křížek v úterý u soudu, že by šlo o hnutí.

Soud už jednou Sáňku obžaloby zprostil, po odvolání státní zástupkyně vrátil pražský městský soud případ k novému projednání. Vzhledem k tomu, že se žalobkyně přímo v jednací síni proti verdiktu odvolala, bude se jím městský soud zabývat znovu.

Začala to razie v muslimských centrech

Případ se týká vydání překladu knihy muslimského kazatele Bilala Philipse nazvaného Základy tavhídu – Islámský koncept boha. Tavhíd je učení o jedinnosti Boha – viz téma Salafisté a wahhábismus.

Kauzu odstartovala razie kriminalistů v dubnu 2014 v muslimských centrech v Praze. Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Podle ministerstva vnitra byl zásah v pořádku.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Galkové kniha propaguje salafistický směr islámu, který se drží doslovného výkladu koránu. Podle Galkové kniha také požaduje nastolení islámské legislativy šaría.

Sáňka měl podle svých slov v letech 2012–2014 vydání knihy na starost, autorem projektu ale není. Knihy se podle něj stačila prodat asi stovka kusů, po upozornění policie distributor knihu stáhl z nabídky. V západní Evropě je kniha přitom běžně k dostání. „Kniha je ryze teologická,“ odmítl v minulosti tvrzení obžaloby Sáňka.

Podle Sáňky je kniha příspěvkem do debaty o různých směrech v rámci islámu. Sám Sáňka konvertoval k islámu před lety při pobytu na Blízkém východě, kde působil jako přírodovědec. Od jakýchkoliv projevů extremismu se distancoval. „Rázně odmítám praktiky fanatiků z takzvaného Islámského státu,“ uvedl ve své závěrečné řeči v úterý Sáňka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám