Hlavní obsah

Pojišťovny neplatí převozy velmi obézních pacientů, stěžují si hasiči a záchranáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj řeší problém spojený s převozem velmi obézních pacientů. Podle hejtmanství je u takových převozů nutná asistence hasičů, kteří pak ale zároveň mohou chybět třeba u požáru. Druhou otázkou je financování, zdravotní pojišťovny totiž výjezdy hasičů k pomoci s převozem obézních pacientů nehradí.

Foto: HZS Pardubického kraje

Převoz pacientky vážící 300 kilogramů. Archivní snímek

Článek

V loňském roce navíc případů, kdy hasiči museli pomáhat s převozem pacientů trpících nadměrnou obezitou, výrazně přibylo. V roce 2016 jich bylo kolem 50, loni hasiči asistovali záchranné službě už v 800 případech. Všechny tyto výjezdy museli hasiči zaplatit ze svého rozpočtu, kraj proto nyní volá po systémovém řešení situace.

Jen za loňský rok se v kraji náklady hasičů za tyto činnosti přiblížily částce 4,5 miliónu korun.

Problém se podle hejtmanství týká především pacientů s hmotností převyšující 150 kilogramů. Podle krajského radního Roberta Bezděka dospěla situace tak daleko, že je nezbytné řešit ji se všemi zúčastněnými složkami, tedy se záchrannou službou i s hasiči.

„S vedením Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a zástupci kraje jsme se už dohodli, že budeme v současné době situaci průběžně zpětně vyhodnocovat a upřesníme, u kterých zásahů byla asistence hasičů oprávněná a u kterých nikoliv, abychom měli přesné počty pro jednání se zdravotními pojišťovnami,” uvedl ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Pojišťovny by se měly starat

Míní, že by pojišťovny měly být schopné postarat se o své pacienty a tyto zásahy hasičům proplácet. Problém je však v tom, že pojišťovny samy úhrady nestanovují. „Podmínky a systém úhrad zdravotní péče nestanovují jednotlivé zdravotní pojišťovny, ale obecně závaznými předpisy ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl na dotaz Novinek mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Problém je podle kraje také v případech, kdy jsou pacienti převáženi například na plánovaná vyšetření, nejde tak o akutní převozy.

„V případě chronických onemocnění nebo klasické návštěvy lékaře řešíme problémy s tím, jak tyto lidi převážet do nemocnice, protože hasiči nemají povinnost s těmito neakutními transporty pomáhat. Ani v takové situaci tudíž není úplně jasné, jak převoz zabezpečit a kdo by jej měl hradit,” řekl Bezděk.

Nemocné s velkou nadváhou pak podle jeho slov převážejí v některých případech i vozy privátní záchranné služby.

Rekordman s 320 kg

„Často vozíme pacienty o hmotnosti mezi 200 a 300 kilogramy. Neodkladně převážených lidí s hmotností nad 180 kilogramů jsme v loňském roce převáželi 39, dalších 45 pacientů se transportovalo jako sekundární převozy mezi nemocnicemi k dalšímu vyšetření a ošetření,” řekl provozní ředitel soukromé společnosti Trans Hospital Plus Bořek Bulíček.

Nejtěžším přepravovaným pacientem ve Středočeském kraji byl v loňském roce muž, jehož hmotnost dosahovala 320 kilogramů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám