Hlavní obsah

Za zmanipulování Binga má jít programátor na tři a půl roku do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na tři a půl roku poslal ve středu pražský městský soud Pavla Fantyše za zmanipulování počítačového programu televizní soutěže Bingo. Celková škoda byla vyčíslena na 27 miliónů korun. Dvaačtyřicetiletý programátor, který před více než dvaceti lety uprchl do ciziny, se už v minulosti k činu přiznal. Rozsudek není pravomocný, Fantyš se na místě odvolal.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný přichází k soudu

Článek

Obžalovaný podle slov soudkyně Lenky Cihlářové působil na soud dojmem, že je na svůj čin i po tolika letech hrdý. Jednou z polehčujících okolností byl i Fantyšův nízký věk v době spáchání skutku, na druhou stranu byl podle soudkyně oproti svým vrstevníkům dál, byl schopnější, podnikal.

„Je velkou škodou, že obžalovaný tyto své schopnosti použil za hranou zákona, a nevyužil je ke svému prospěchu v rámci svého podnikání,“ konstatovala Cihlářová.

Fantyš zmanipuloval v roce 1995 losování doplňkové soutěže k Bingu, tzv. „Nové šance“. Program pak jako by náhodně vylosoval zrovna ta čísla losů, které předtím zakoupil jeho kolega Roman Hejda, který s nápadem na zmanipulování programu údajně přišel. Hejda a pět dalších spoluobžalovaných dostali už před jedenácti roky dvouleté podmínky.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

Jiný člověk

Fantyš podle svých slov z miliónů nic neměl, ani si ve svých tehdejších devatenácti letech neuvědomoval závažnost situace, měl jiné priority. S odstupem času si své jednání nedokáže prý vysvětlit a rozhodl se proto k doznání. I proto pro něj navrhovala jeho obhájkyně podmíněný trest. Obhájkyně ale především podotkla, že ostatní obžalovaní v případu dostali také podmínky a měla by tedy být zachována rovnost před zákonem.

Fantyš byl navíc jen pomocníkem, který opatřil prostředek k páchání trestné činnosti. A v neposlední řadě zmínila dlouhou dobu, která od spáchání činu uplynula. „Jsem odlišný člověk od toho, co jsem byl v devatenácti letech,“ souhlasil s obhájkyní Fantyš.

Státní zástupkyně Margita Kralická pro obžalovaného navrhovala trest nepodmíněný pod spodní hranicí trestní sazby, která v tomto případě činí pět až dvanáct let. Fantyšovi přitěžovala především výše způsobené škody, podmíněný trest by navíc podle Kralické dával signál, že utíkat před zákonem se vyplácí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám