Hlavní obsah

Mladík měl mít sex se školačkami ve vagónu a autě. Vinu odmítl, k soudu nepřišel

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Dvě nezletilé sestry ve věku 13 a 14 let měl podle obžaloby pohlavně zneužít a znásilnit dnes dvaadvacetiletý muž ve starém odstaveném železničním vagóně a v autě poblíž obce na Uherskohradišťsku. Obžalovaný odmítl, že by se něčeho podobného dopustil. Případ začal ve středu projednávat Krajský soud ve Zlíně. Mladík se z jednání omluvil, předseda senátu citoval z výpovědí děvčat i jeho tak, jak zazněly v přípravném řízení u policie.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Středeční jednání ve Zlíně

Článek

Ke skutkům mělo docházet v letech 2015 a 2016. Podle žalobce Leo Foltýna se měl mladý muž nejprve pokusit ve starém odstaveném vagónu, v němž se scházela mládež, líbat a osahávat na intimních partiích starší z dívek. I přes její obranu ji měl svléknout a pak s ní mít pohlavní styk. Mladší sestru pak měl donutit k pohlavnímu styku v autě nedaleko obce. Státní zástupce Leo Foltýn klade muži za vinu zločiny pohlavního zneužití a znásilnění. V případě uznání viny hrozí obžalovanému pět až 12 let vězení.

„Se žádnou z dívek jsem nic neměl, žádný pohlavní styk, natož násilný,“ citoval z výpovědi muže u policie předseda senátu krajského soudu Jiří Dufek. Kontakty se sestrami popsal obžalovaný před policií jako běžné, podle jeho slov se děvčata chovala jako děcka, o pohlavním styku se s nimi ani nebavil. Možným důvodem jejich výpovědí mohl podle citované výpovědi obžalovaného být úmysl děvčat chtít se mu pomstít za to, že si jich nevšímal.

Byla do něj zamilovaná

Předseda senátu četl i z výpovědí dívek. Starší uvedla, že do obžalovaného byla zamilovaná, ve vagóně si spolu lehli na širokou postel, že spolu budou spát, začal ji osahávat, nejdříve kladla odpor, ale pak toho nechala. Nešlo o její první pohlavní styk. Po zmíněné události měla s obžalovaným v dalších měsících souložit ještě asi pětkrát.

Mladší dívka uváděla, že ke styku ji obžalovaný přinutil v autě přes její odpor. „Nejdřív mě přemlouval, potom nutil. Říkal mi, že když mu nedám, tak mě zmlátí,“ řekla.

Mladší je podle znalkyně labilnější

Před senátem vypovídala ve středu soudní znalkyně z oblasti psychologie, podle které je svědectví starší z dívek relativně spolehlivé, druhá je labilnější. „Celkově je její věrohodnost velice špatná. Má tendenci přehánět,“ uvedla znalkyně a upozornila, že ve skupině, ve které se děvčata pohybovala, se určitá míra násilí považovala za normu.

U soudu zazněl i odkaz na mimořádně hrubou komunikaci členů skupiny na sociálních sítích. Velký vliv na chování obou dívek mají podle znalkyně jejich rodiče. Zatímco matka pije, otec nebývá téměř doma.

Soud odročil jednání na 7. března, k výpovědi přizve obě dívky.

Reklama

Výběr článků

Načítám