Hlavní obsah

Boj za usvědčení exkandidáta na prezidenta v kauze falešných obrazů žalobce vzdal

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není zcela obvyklé, aby státní zástupce po zprošťujícím rozsudku složil zbraně a dál se nesnažil obhájit argumenty obžaloby před odvolacím soudem. V případu obchodu s padělanými obrazy, ve kterém Krajský soud v Ostravě zprostil viny bývalého kandidáta na prezidenta ČSFR z roku 1992 Jiřího Včelaře Kotase (65) a obchodníka Miroslava Simona, ale takový postup zvolil. Tím je verdikt z loňského listopadu pravomocný.

Foto: René Volfík, ČTK

Jiří Včelař Kotas

Článek

Soud v roce 2015 poslal oba muže na šest let do vězení. Odvolací soud ale verdikt zrušil a nařídil k nové projednání, které skončilo zproštěním.

„V té věci už jednou v rámci odvolání rozhodoval Vrchní soud v Olomouci, který řekl, že důkazy předložené v trestním řízení jsou nepostačující k tomu, aby byli dotyční odsouzeni,“ řekl Právu Radim Sobek z Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Podle něj ani doplněním dokazování nebyly opatřeny žádné další relevantní důkazy, které by situaci žalobce vylepšily.

Kotas si tak může definitivně oddychnout, Simon si ale zatím beztrestností jistý být nemůže, neboť ještě figuruje jako obžalovaný v obdobném případu projednávaném u plzeňského krajského soudu.

Měli být pouhými prostředníky prodeje

Podle spisu měli Simon s Kotasem nabízet v roce 2009 v ostravské galerii Chagall k prodeji šest padělaných obrazů Marka Chagalla, Vasilije Kandinského a dalších malířů za milióny korun. Oba tvrdili, že o nepravosti děl neměli ani tušení. Byli prý prostředníky, které majitelé obrazů pověřili k prodeji.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miroslav Simon (na snímku se svou obhájkyní) znovu stanul před ostravským krajským soudem. Druhý obžalovaný Jiří Včelař Kotas se jednání neúčastní a pobývá v Kanadě.

Soud sice dospěl k jednoznačnému závěru, že se jednalo o falza, ale obhajobu obžalovaných uznal. „Nebylo spolehlivě prokázáno, že by obžalovaní věděli, že se jedná o padělky a tyto chtěli prodat jako pravé. Při takovém druhu obchodu neměli žádnou povinnost si ověřovat pravost děl,“ píše se v rozsudku.

Druhým dechem ale soud dodal, že po provedeném dokazování existují určitá podezření, že obžalovaní mohli vědět, že se nejedná originály. Upozornil v této souvislosti zejména na to, že nabízeli obrazy neoficiální cestou mimo dražby a aukce.

Obrazy patřili plzeňským starožitníkům Jiřímu K. a Pavlovi K., kteří jsou v Plzni souzení pro podezření, že díla padělali a prostřednictvím dalších lidí s nimi obchodovali.

Foto: Archiv, Právo

Jiří V. Kotas na snímku z roku 1992

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám