Hlavní obsah

Obchodoval s knihami za téměř dva milióny ukradenými z fary. Dostal 2,5 roku

Brno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil nepodmíněný trest Martinu Charamzovi, jenž obchodoval se vzácnými knihami ukradenými z fary ve Křtinách na Blanensku. Krajský soud v Brně loni vyměřil Charamzovi 2,5 roku vězení a peněžitý trest 400 tisíc korun. Jeho dovolání Nejvyšší soud odmítl, řekla v úterý Tereza Richterová, mluvčí Okresního soudu v Blansku, který případ řešil jako první instance.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Martin Charamza (vpravo) se svým právním zástupcem Petrem Skalkou.

Článek

Jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá Charamzovi ústavní stížnost. Charamza stanul před soudem ještě s Jitkou Reichenauerovou, která si v Blansku vyslechla trest 2,5 roku vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a neodvolala se.

Také Charamza zprvu dostal podmínku, odvolací soud ale trest zpřísnil s poukazem na to, že trestnou činnost inicioval a ženu naváděl k dalším krádežím. Reichenauerová v roce 2013 po úmrtí faráře dělala na faře pořádek. Postupně podle obžaloby ukradla 230 knih, které měly hodnotu zhruba 2,7 miliónu korun. Dohledat se jich podařilo 113.

Charamza podle obžaloby koupil nebo převzal asi 50 knih v hodnotě 1,9 miliónu korun. Žena se před blanenským soudem přiznala a činu litovala. Hodnotu knih prý neznala. Za utržené peníze koupila svému manželovi do sbírky samopal z druhé světové války.

Charamza podle svého dřívějšího vyjádření o původu knih nevěděl. Žena mu prý tvrdila, že knihy pocházejí z dědictví. Podle obžaloby ale asi ve 20 svazcích smazal vlastnické poznámky a inventární čísla, aby zastřel jejich skutečný původ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám