Hlavní obsah

Uklízečka dostala za krádež 230 církevních knih podmínku

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko
Aktualizováno

Blanenský okresní soud v pátek potrestal podmínkou osmatřicetiletou Jitku Reichenauerovou za to, že v roce 2013 ukradla podle obžaloby z farní knihovny 230 historických teologických knih za zhruba 2,7 miliónu korun. Stejný trest, tedy 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky dostal i její přítel Martin Charamza. Ten od ní knihy kupoval a dál je prodával.

Uklízečka dostala za krádež 230 církevních knih podmínkuVideo: Novinky

 
Článek

Cílem ženy bylo vydělat na dárek pro svého partnera, milovníka zbraní, jemuž následně koupila historický funkční sovětský samopal PPŠ-1941 "Špagin".

Soud ženu potrestal za krádež a nedovolené ozbrojování. Charamzu odsoudil za podílnictví a legalizaci výnosu z trestné činnosti. Verdikt není zatím pravomocný. Odsouzení i žalobce se proti němu mohou odvolat ke Krajskému soudu v Brně. Státní zástupce navrhoval pro Reichenauerovou podmínku, ale pro Charamzu trest vězení v rozmezí od dvou do šesti let.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Martin Charamza (vpravo) se svým právním zástupcem Petrem Skalkou.

Žena pomáhala na křtinské faře s úklidem. Blanenskému soudu se slzami v očích při zahájení procesu tvrdila, že všeho lituje, církvi se omlouvá, a že si myslela, že jde o knihy dobré „leda tak do sběru“. Tomu ale soud neuvěřil. Soudkyně Helena Frantelová upozornila na to, že Charamza před prodejem knih vyškrabával z těchto tisků evidenční čísla jasně dokazující, že majitelem těchto vzácných historických tisků je křtinská farnost.

Našli polovinu

Z 230 historických knih se podařilo policii vypátrat a zajistit 113, po zbytku kriminalisté pátrají. Charamza je údajně prodával přes internet.

Zpočátku jsem je brala, abych je mohla prodat (překupníkovi). Volali jsme si pak často. Dobře se s ním povídalo. Později jsem mu knihy nosila, abych se s ním mohla scházet a vykládat si o dětech, rodině, knížkách
Jitka Reichenauerová

Křtiny patří k nejvýznamnějším poutním místům na Moravě. Podle legend tam křtili první věřící sv. Cyril s Metodějem. Pravidelně se tam tísní v rozlehlém chrámu Jména panny Marie od barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho zástupy věřících. V roce 2013 zemřel oblíbený křtinský děkan Tomáš Prnka a jeho nástupce pak požádal věřící o pomoc s vyklízením fary.

Zachránila se kniha z 15. století

Právě tehdy se přihlásila i Reichenauerová. Našla tam prý na chodbě v krabici od banánů čtyři knihy. Myslela si prý, že jsou na vyhození a odnesla si je domů. Měly dřevěné desky a údajně „smrděly“. Musela je tedy nechat v kůlničce, protože měla strach z toho, že jsou v nich plísně, což by mohlo uškodit jejím dvěma dětem. Později si našla na internetu překupníka Charamzu.

Žena mu podle svých slov nejprve odvezla pár knížek na zkoušku, pak si ale opatřila klíče od fary a odnášela je ve velkém. „Zpočátku jsem je brala, abych je mohla prodat (překupníkovi). Volali jsme si pak často. Dobře se s ním povídalo. Později jsem mu knihy nosila, abych se s ním mohla scházet a vykládat si o dětech, rodině, knížkách,“ doplnila Reichenauerová.

Křtinská farní knihovna je poměrně rozsáhlá a mezi odcizenými a zachráněnými knihami byla například Kutnohorská bible z roku 1489.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám