Hlavní obsah

Soud propustil Dbalého z psychiatrie, znalci dokončili pozorování

– Praha • Aktualizováno

Soudkyně k pátku propustila bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého z psychiatrické léčebny, kde byl kvůli zkoumání duševního stavu. V pondělí to uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Podotkla, že podle znalců již není další pozorování potřeba.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu

Článek

Dbalý čelí dvěma obžalobám za korupci, z jednání se ale dlouhodobě omlouvá kvůli údajným psychickým problémům.

Dbalý nastoupil na soudně nařízené pozorování loni 28. listopadu. V pátek 19. ledna obdržel soud zprávu od dvojice znalců, že jsou se zkoumáním hotovi. Proto soudkyně Silvie Slepičková obratem vydala příkaz k propuštění z ústavu.

Puci doplnila, že znalecký posudek soud prozatím k dispozici nemá, měl by ho obdržet do konce ledna. Poté soudkyně rozhodne o dalším postupu.

Umístění Dbalého do léčebny nařídil soudní senát loni v říjnu. Své usnesení opřel o vyjádření znalců, podle nějž nebylo jinak možné učinit spolehlivé diagnostické závěry o lékařově duševním stavu. Dbalý si podal stížnost, kterou následně zamítl vrchní soud.

Obžaloba: Řekl si o 27 miliónů

Nucený pobyt Dbalého v ústavu mohl trvat až dva měsíce, přičemž kdyby o to znalci požádali, mohl soud lhůtu prodloužit maximálně ještě o jeden měsíc.

Dbalý si podle kriminalistů řekl o úplatky přes 27 miliónů korun při nákupu gama nože a při digitalizaci chorobopisů. Hlavní líčení, které začalo v lednu 2016, je odročeno na neurčito, protože lékař trvá na své osobní účasti u jednání. Vinu odmítá.

Druhá obžaloba se týká mimo jiné poradenských tendrů nemocnice. Hlavní líčení zatím nemohlo začít, rovněž kvůli zdravotnímu stavu Dbalého.

Policie loni navrhla obžalovat tři lidi ještě v další větvi nemocničních kauz, která zahrnuje údajnou korupci například při dodávce pro pracoviště navigované chirurgie. Obviněného Dbalého se návrh netýká, státní zástupce totiž lékaře kvůli urychlení řízení vyloučil k samostatnému řízení právě s ohledem na Dbalého údajné zdravotní problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám