Hlavní obsah

Žalobce obnoví v kauze Čapí hnízdo stíhání a rozhodne o stížnostech

Právo, Radim Vaculík

Jakmile Městské státní zastupitelství v Praze písemně obdrží ze Sněmovny její páteční rozhodnutí o opětovném vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka ke stíhání v kauze Čapí hnízdo, může tamní žalobce Jaroslav Šaroch jejich vyšetřování obnovit.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

Pak by měl rozhodnout o říjnových stížnostech všech obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Dosud tak neučinil.

„Vyčkáme, až nám přijde vyrozumění ze Sněmovny, poté státní zástupce vydá rozhodnutí o pokračování v trestním stíhání, které zašle do datových schránek obhájců obou poslanců,“ řekla v pátek Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Jakmile se tak stane, může policie konečně začít vyslýchat všech jedenáct obviněných, což dosud neučinila i proto, že se kauza váže hlavně na Babišovu osobu. A dokud jej Sněmovna nevydala, nemohli kriminalisté klást ostatním dotazy týkající se osoby premiéra.

Problém s dětmi

Policisté se také musejí vypořádat s tím, že v kauze rovněž obviněné obě Babišovy děti z prvního manželství podle serveru Neovlivní.cz předložily lékařské zprávy, podle kterých se nemohou účastnit trestního řízení. Dá se předpokládat, že si detektivové vyžádají posudek zkoumající zdravotní stav Babišových potomků.

Zásadní pak také bude rozhodnutí Šarocha o stížnostech všech jedenácti obviněných proti jejich stíhání. Pokud je zamítne, může vyšetřování se všemi úkony včetně výslechů pokračovat. Kdyby stížnostem vyhověl, obvinění dotčených lidí by tím zrušil.

Poslanci poprvé vydali ke stíhání oba poslance za ANO loni v září. O měsíc později byli všichni aktéři obviněni v souvislosti s padesátimiliónovou dotací EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. Jejich stíhání bylo přerušeno po říjnových sněmovních volbách, kdy Babiš s Faltýnkem znovu získali poslanecké mandáty, a tedy i imunitu.

Babiše policie podezřívá z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, Faltýnka pak z prvního ze jmenovaných trestných činů. Oběma v případě uznání viny hrozí tresty v rozmezí od pěti do deseti let.

Kromě nich a Babišových dvou dětí figuruje mezi obviněnými také premiérova manželka Monika, její bratr Martin Herodes a dále také zástupci původní firmy Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám