Hlavní obsah

Policie po roce vyšetřování obvinila tři muže za výbuch v Poličských strojírnách

Svitavy
Aktualizováno

Policie obvinila tři muže z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti za loňský výbuch v Poličských strojírnách. Hrozí jim až osm let vězení, informoval mluvčí policie Ondřej Zeman. Při výbuchu se zranilo 19 lidí včetně sedmi hasičů.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry haly a zničené hasičské autoVideo: Policie ČR

 
Článek

„Vyšetřovatel zahájil stíhání tří mužů pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Všichni jsou zaměstnanci firmy, která v daném objektu v době exploze prováděla svou výrobní činnost. Obvinění předcházelo vypracování a vyhodnocení znaleckých posudků,“ uvedl Zeman.

Škoda byla podle policie vyčíslena na 25 miliónů korun. Mužům hrozí až osm let vězení a peněžitý trest. Více informací policie nechce až do skončení vyšetřování sdělovat.

Foto: Policie ČR

Exploze v Poličce si naštěstí nevyžádala lidský život.

Exploze strojírnami otřásla loni 23. února. K hale se následně sjely desítky hasičů, které ohrožovaly další výbuchy.

V hale, která sousedila s místem, kde bylo centrum výbuchu, byly uskladněny stovky ručních obranných granátů určených k rozmontování. Lidé se několik hodin nemohli dostat do svých domovu v okolí strojíren. Zranilo se celkem 19 lidí. Poškozena byla také hasičská auta.

Foto: Policie ČR

Hala zničená výbuchem

Výbuch způsobila trhavina TNT, která byla součástí munice, uvedl Český báňský úřad, který dozoruje nakládání s výbušninami. Exploze se pak přenesla na další uskladněný materiál.

K mimořádné události došlo na lisu k lisování trhavin. Pracovníci byli z objektu okamžitě evakuováni ještě před příjezdem hasičů. Lisovnu na trhaviny provozovala společnost STV Group, která je sesterskou firmou Poličských strojíren.

Foto: Policie ČR

Poličské strojírny vybuchly 23. února krátce před polednem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám