Hlavní obsah

Bývalá sanitářka zabila druha jedinou ranou nožem do srdce, dostala šest let

Právo, Miroslav Homola
Brno

Krajský soud v Brně poslal ve středu na šest let za mříže bývalou sanitářku, která jedinou ranou kuchyňským nožem do srdce zabila loni v srpnu o deset let staršího druha. Ukončila tím ostrou hádku, při níž ji muž fyzicky napadl. Trest si má odpykat ve věznici s ostrahou. Žena se proti rozsudku odvolala.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dosud bezúhonná Vladislava Procházková nechtěla podle svých slov vraždit. Chtěla se jen bránit ponížení a bití.

Článek

Zatímco státní zástupkyně navrhovala trest za vraždu se spodní hranicí trestu, obhájkyně požadovala, aby se čin posuzoval jako nezbytná obrana, případně trestný čin zabití. „Soud však nedospěl k závěru, že by jednání poškozeného mohlo být označeno za zavrženíhodné, a proto byl skutek posuzován jako vražda,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Michal Zámečník.

Za vraždu přitom trestní zákoník stanovuje trest odnětí svobody v rozmezí deseti až osmnácti let. Zámečník tak upozornil, že při stanovení výše trestu hrály roli všechny polehčující okolnosti. Svědci například o devětatřicetileté Vladislavě Procházkové mluvili jen v superlativech – byla prý hodná, milá, pracovitá a ochotná.

Jak se ale u soudu ukázalo, měla obžalovaná také dvě velké slabosti: svého druha, na kterém byla i přes veškerá ponižování zřejmě citově závislá, a také občasné pití.

Muž ženě nadával a bil ji

„Na alkoholu však nebyla závislá, dokázala bez problémů abstinovat a plně si uvědomovala dopad svého činu. Její stav nevyžaduje protialkoholní léčení,“ zaznělo mimo jiné v posudku na obžalovanou ženu, která se v poslední době živila roznášením letáků a také v práci byla hodnocena jako jedna z nejlepších.

Nechtěla jsem ho zabít, moc mě to mrzí.
obžalovaná

Alkohol konzumovala nárazově. Také v době činu měla ona, stejně jako její oběť, přes dvě promile alkoholu. Tak tomu bylo i devátého srpna loňského roku, kdy v maringotce půjčené bývalým manželem a zaparkované na jeho pozemku, kde bydlela, pila již od rána se svým kamarádem.

Dobře se bavili, než přišel již také opilý její přítel. Obžalovanou začal urážet a bít.

„Já ho měla ráda, když byl střízlivý, byl i hodný, ale když se napil, tak mě urážel, plival na mě a bil. Snažila jsem se si vždycky chránit obličej, ale na těle jsem měla samou modřinu,“ uvedla žena, která na druha kvůli útokům opakovaně podala trestní oznámení na policii. Vždy ho ale vzápětí stáhla.

Rozbíjel vybavení

V osudný den však situace zřejmě vyvrcholila. Druh začal rozbíjet zařízení maringotky včetně venkovního suchého záchodu a ve svých útocích neustále pokračoval. To už maringotku jejich společný známý, který v případu vystupoval jako svědek, raději opustil a šel si ustlat pod ní.

Útoky v maringotce neustávaly a pak stačil jediný moment k tomu, aby žena popadla kuchyňský nůž ležící na stole a bodla ho muži do pravé srdeční komory s takovou razancí, že nůž pronikl i mezižeberní chrupavkou. Napadený stačil ještě vyjít před maringotku, kde ještě stále nadával a pak upadl.

„Nechtěla jsem ho zabít, moc mě to mrzí. Chtěla jsem jen, aby šel pryč, dal mi pokoj, aby mě už nebil a neurážel. Byl hrozně žárlivý, neměl důvod, asi na mně byl i závislý,“ vypovídala přerývaně s pláčem před soudem.

Hned po činu nechala zavolat záchranku a také se muži snažila dát pomoc. Marně. Napadený zhruba po dvaceti minutách zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám