Hlavní obsah

Za všechno můžou peníze, tvrdil u soudu Slovák obžalovaný z dvojnásobného pokusu o vraždu

Novinky, Pavel Karban

Špatné sousedské vztahy, které vyvrcholily letos na jaře v Petřvaldě na Karvinsku pokusem o vraždu, začal v úterý rozplétat Krajský soud v Ostravě. Obžalovaným je pětačtyřicetiletý Maroš Gajdošík, který měl na své čtyřiapadesátileté sousedy vytáhnout pistoli a začít po nich střílet.

Obžalovaný Slovák Maroš Gajdošík u Krajského soudu v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Muže těžce zranil, ženu naštěstí netrefil. Poté, co se napadeným manželům podařilo utéct, obrátil Gajdošík zbraň proti sobě a střelil se do hlavy. Pokus o sebevraždu však skončil neúspěchem, obžalovaný po něm ale oslepl.

Několik let trvající spory vyvrcholily letos 8. dubna odpoledne. Z obžaloby vyplývá, že Gajdošík útok plánoval, několik hodin prý čekal na vhodný okamžik. Když vyjížděli sousedé s autem ze vrat, postavil se jim do cesty, vytáhl nelegálně drženou pistoli a vystřelil ze vzdálenosti asi dvou metrů.

Nejprve na muže a zasáhl ho do hrudi. „Poté zamířil na poškozenou, sedící na sedadle řidiče. Výstřelu zabránilo jen zaseknutí náboje ve zbrani. Žena toho využila a snažila se autem srazit útočníka k zemi, to se jí však zcela nepodařilo, ale pouze jej odstrčila,“ popsal státní zástupce s tím, že poté oba poškození z auta vyskočili a utekli pryč. Na útěku ještě obžalovaný trefil poškozeného třikrát, ženu minul.

Gajdošík, který si nechával říkat Reskátor, pak podle obžaloby vzal kanystr s benzinem a snažil se poškozeným podpálit dům i auto. Když přijela policejní hlídka, pokusil se nakonec obžalovaný neúspěšně o sebevraždu. Muže zasáhl útočník do srdce, plíce a žaludku a jen díky souhře náhod a včasné péči lékařů nezemřel.

Je mi to líto, hlavně to, že jsem si zpackal život
Maroš Gajdošík u soudu

K soudu dorazil Gajdošík s páskou na očích a s bílou holí. Od počátku svaloval veškerou vinu na sousedy, muže, kterého postřelil, dokonce označil několikrát za darebáka, lháře a podvodníka. Tvrdil, že z osudného dne si nic nepamatuje, kromě toho, že byl se synem na boxu.

„Nevím, proč jsem to udělal. Chtěl bych ale vědět, co přinutilo člověka, který má všechno, aby spáchal sebevraždu. Je mi to líto, hlavně to, že jsem si zpackal život,“ uvedl Gajdošík.

Bývali kamarádi

Na adresu sousedů, nejen těch, na které střílel, řekl rodák ze Zvolena, že zpočátku byli kamarádi. Vše prý ale změnily peníze. „Chtěli ze mě mít oslíčku otřes se,“ poukázal a dodal, že odmítl například zaplatit přemrštěné peníze za pozemek s močálem. Tím začaly půtky mezi ním a sousedy.

„Zavolali na mě kdekoho, jen Zeman a Babiš u mě nebyli,“ vykládal u soudu. Údajně sousedé napadali i jeho děti.

Poškozený manželský pár přišel k soudu vypovídat také. Žena hovořila bez přítomnosti obžalovaného, poněvadž má od útoku stále psychické obtíže. Ona i její manžel ale tvrdili opak toho, co Gajdošík. Popsali ho jako sprostého, zvlášť když byl opilý. Dům v jejich sousedství podle nich postavil načerno, nerespektoval vlastnictví příjezdové cesty, nelegálně podnikal.

„Jenže úřady a policisté si často stížnosti nás i sousedů jen přehazovali. Gajdošík zase dával žaloby na nás, bylo to nekonečné,“ vypověděli. „Soužití s ním bylo neskutečné, žil jen proto, aby hledal záminky a druhým ubližoval,“ nastínil postřelený muž.

Kromě pokusu o vraždu dvou lidí, za což mu hrozí 15 až 20 let, případně výjimečný trest, se Gajdošík zodpovídá mimo jiné také z nelegálního ozbrojování. To, že vlastnil pistoli nelegálně u soudu nepopřel. měl ji prý na ochranu před policisty, které před šesti lety obvinil z přepadení. To se podle něj stalo v jeho domě, kde byl v tu dobu s manželkou a tříletým synem. Policisté mu měli tehdy uloupit tři milióny korun, ale soud je obžaloby z loupeže zprostil. Pachové stopy, které je usvědčovaly, soudce jako důkaz nepřijal.

Soud pokračuje výslechem svědků a znalců. Gajdošík by se měl také podrobit zkoumání psychologa a psychiatra, což dosud odmítal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám