Hlavní obsah

Konec kauz kolem Nagyové? Poslední ve hře je bývalý žalobce Grygárek

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šesti letech vyšetřování a dosud pravomocně neukončených soudů se zřejmě pomalu uzavírá policejní spis k případu exšéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Článek

Kriminalisté měli původně podezření z nekalého propojení politiky, justice a byznysu, obvinění se ale nakonec týkají hlavně Nagyové coby pojítka mezi více kauzami.

Poslední, kdo je zmiňovaný ve spisu a čeká, zda ho žalobci pošlou před soud, je bývalý žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek, který čelí obvinění ze zneužití pravomoci. Policie ho podezírá, že kryl praní špinavých peněz. Obvinění se údajně týká lobbisty Romana Janouška a jeho peněz v zahraničí.

Podle informací Práva se žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kteří na spis kolem Nečasové dohlížejí, rozhodnou ohledně Grygárka zřejmě v lednu, tedy odpovědí na otázku, zda případ pošlou soudu.

Nečas: Žena, kterou miluji

Kauza kolem Jany Nečasové — tehdy Nagyové — vypukla po více než ročním prověřování policejním zásahem v červnu 2013 a nakonec vedla k pádu Nečasovy vlády. Nečas se pak se svou dlouholetou milenkou Nagyovou oženil.

Žalobce Rostislav Bajger odmítl komentovat, jak se spis dál vyvíjí. „Řízení není u konce. Kauza doktora Grygárka je ta poslední veřejně známá,“ řekl Bajger Právu.

Foto: Novinky

Státní zástupce Rostislav Bajger

Žalobci postupně vyčleňovali z rozsáhlého spisu jednotlivé případy. Soudy zatím v různých fázích řeší údajné zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování bývalé Nečasovy manželky Radky, případ tří exposlanců ODS, kteří podle obžaloby dostali lukrativní pozice ve firmách se státním podílem coby úplatek, a Nečasová rovněž musí soudu vysvětlovat nezdaněné luxusní dárky.

Někdejší vysoce postavená úřednice čelí obžalobě ještě v kauze údajného vyzrazení tajné zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) přes prostředníky lobbistovi Ivo Ritti­govi.

Policie dříve také prověřovala podezření z úniků ze spisu, kvůli čemuž byl například Rittig v březnu 2015 u výslechu. Podle informací Práva ale žalobci rozhodli o odložení případu s tím, že nejde o podezření z trestného činu.

Rozhovor pro televizi

Manželé Nečasovi se ke kauzám dlouhodobě pro média nevyjadřují. Nečasová udělala výjimku v knižním rozhovoru a nedávno oba promluvili v pořadu České televize Reportéři ČT.

Letitá kauza prý oba značně vyčerpává. „Můj dnešní život je částečně takový, jaký jsem chtěl, to znamená, jsem se ženou, kterou jsem miloval a miluji… Nicméně nebudu zastírat, že kauza našich trestních stíhání má na nás nesmírný dopad, bere vám to obrovské množství energie,“ řekl Nečas.

Jeho manželka si podle svých slov mnoho klidu neužije. „Jsem pořád v bojové pohotovosti, ale jsem šťastná, protože žiju s člověkem, kterého miluju, moje dcery jsou zdravé, takže žijeme v rámci možností, s přihlédnutím na okolnosti de facto dobře, šťastně. Chtěla bych říct, že i v klidu, ale tak to říct nemůžu,“ uvedla.

Novinářům se vyhýbá, protože neví, proč by měla něco říkat. „Pořád se nepovažuju za důležitou, abych měla o sobě co vyprávět,“ dodala.

Nečasová ale přece jen uvedla pár vět k případu rozvědky, ve kterém dostala nedávno podmíněný trest stejně jako zbylí tři obžalovaní vojenští důstojníci. Obžaloba tvrdí, že tehdy Nagyová zařídila na podzim 2012 sledování Radky Nečasové, aby zajistila kompromitující mate­riály k urychlení rozvodu Nečasových.

Důkazy vyšetřovatelů nynější Nečasova žena odmítá, Radku Nečasovou prý neměla důvod sledovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas a Jana Nečasová u městského soudu v Praze

„Nepřipadala jsem si jako milenka, ale jako partnerka, protože jsem se o svého muže opravdu starala jako o muže už někdy od roku 2005, 2006. Mně nepřipadala paní Radka Nečasová jako sokyně, proti které bych musela něco vymýšlet a dělat,“ řekla.

Milenka podle ní má navíc spoustu možností, jak uškodit rodině svého milého, což se jí ale prý lidsky příčí.

Nagyovou našli v odposleších

Grygárek byl jedním z prvních v hledáčku vyšetřovatelů, když začali počátkem roku 2012 spis rozvíjet. Měli podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci, načež nasadili odposlechy.

Na jejich základě se zajímali kromě Grygárka také o lobbistu Ivo Rittiga, kterého později obžalovali v kauze zneužití BIS. Naopak na další jména nedosáhli. Žalobci v dokumentech zmiňují podnikatele a bývalého vlivného politika ODS Tomáše Hrdličku, podnikatele a exšéfa investičního odboru pražského magistrátu Jiřího Tomana nebo exnáměstka ministerstva vnitra Michala Moroze, který rovněž podnikal a nedávno neúspěšně kandidoval v parlamentních volbách za stranu Realisté.

V síti odposlechů uvízla rovněž právě Jana Nagyová a vyšetřovatelé ji spojili hned s několika případy.

„Mgr. Jana Nagyová se začala jevit jako jedna z vůdčích osobností prověřované skupiny podezřelých v oblasti podezření z manipulace veřejných zakázek a obsazování funkcí v orgánech státu zájmovými osobami,“ píšou žalobci v jednom z dokumentů.

Nečas vystupuje v kauze Vojenského zpravodajství jako svědek a svou manželku doprovází na ostatní hlavní líčení, v případě poslaneckých trafik figuruje mezi obviněnými.

Reklama

Výběr článků

Načítám