Hlavní obsah

Dvacet let stará vražda Lucie z Ostravy je promlčena. Vrahovi vězení už nehrozí

– Ostrava
Právo, Novinky, plk, hon

Vražda dvacetileté Lucie, která se stala před 20 lety v Ostravě, je promlčena. Ve čtvrtek uplynula lhůta, po kterou mohl být pachatel potrestán. Nyní už mu nic nehrozí, kriminalisté ale na případu budou pracovat dál.

Foto: Policie ČR

Interiér klubu Sklep

Článek

Vražda se stala 14. prosince 1997. Večer předtím se dívka bavila s kamarády v dnes již neexistujícím rockovém klubu Sklep v Mečnikovově ulici v Ostravě-Vítkovicích. „Časový snímek, který jsme sestavili z výslechů návštěvníků klubu, nám mapuje pohyb poškozené asi až do třetí hodiny ranní, pak nám stopa mizí,“ uvedl v listopadu kriminalista Josef Kubánek, který se případu věnuje 18 let. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Interiér Klubu Sklep

Tělo dívky našel druhý den ráno po osmé hodině náhodný chodec v lese za obcí Proskovice poblíž silnice vedoucí do Krmelína. „To místo je od klubu Sklep vzdáleno asi osm kilometrů. Z ohledání na místě a ohledání těla víme, že místo nálezu není místem činu, takže tělo musel do lesa někdo dovézt,“ konstatoval vyšetřovatel s tím, že posledním místem, kde byla Lucie viděna, byl právě Sklep. Ten byl v té době mezi ostravskou mládeží velmi populárním klubem, toho večera v něm bylo přes 300 návštěvníků.

Svědci se ozvali

Podle Kubánka neřekli lidé z klubu policistům vše. A proto je policie minulý měsíc opět požádala, aby se přihlásili. Několik svědků se sice ozvalo, ale informace od nich kriminalisty k vrahovi nepřivedly.

Foto: Policie ČR

Oblečení, které měla dívka na sobě.

V průběhu vyšetřování odebrala policie i vzorky DNA od stovek lidí, včetně návštěvníků klubu. V něm byla zavražděná dívka známá, s mnohými hosty se údajně znala osobně. Jaký byl motiv vraždy, Kubánek neřekl. Po vraždě se však spekulovalo o tom, že motiv byl sexuální.

Promlčecí doba

Trestní odpovědnost za trestný čin zaniká uplynutím promlčecí doby, jež činí:

a) dvacet let, jde-li o trestný čin, za který trestní zákon dovoluje uložení výjimečného trestu, a trestný čin spáchaný při vypracování nebo při schvalování privatizačního projektu podle jiného právního předpisu,

b) patnáct let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně deset let,

c) deset let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně pět let,

d) pět let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně tři léta,

e) tři léta u ostatních trestných činů.

Reklama

Výběr článků

Načítám