Hlavní obsah

Soud poslal překupníka s léky do vězení na devět let

Novinky, Aleš Honus

Na devět let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ostravský krajský soud ve středu Vlastimila Hýžu (44) z Karvinska. V minulých letech si na základě padělaných lékařských receptů opatřoval psychotropní látku zolpidem, tedy hypnotikum určené pro léčbu nespavosti. Léky pak prodával dalším lidem, kteří si na ně časem vytvořili závislost.

Foto: PRÁVO - Aleš Honus

Vlastimil Hýža v jednací síni ostravského krajského soudu.

Článek

Nejde přitom o jedinou obžalobu, které Hýža čelí. Už v létě mu soud vyměřil trest deset let vězení za dřívější nelegální obchody s léky za 5,6 miliónu korun. Středeční rozsudek, stejně jako ten červencový, zatím není pravomocný.

Obžalovaný se proti oběma trestům odvolal. Pokud by nabyly právní moci, tresty se sečtou a Hýža za mřížemi stráví 19 let. Vzhledem k časovému odstupu mezi oběma obžalobami nejsou splněny podmínky pro takzvaný souhrnný trest.

Obžaloba, kterou ve středu soud uznal téměř v celém rozsahu, uvedla, že si Hýža medikamenty v letech 2014 až 2016 vyzvedával v lékárnách na falešné recepty. Bylo to již v době, kdy měl na krku trestní stíhání za podobnou činnost.

Tisíce balení léků

Státní zástupkyně Daniela Srbová uvedla, že si obžalovaný prázdné recepty nechal poslat z tiskárny. Kde si nechal vyrobit lékařská razítka, už není důležité. „Není to nic složitého. Dnes vám na počkání vyrobí kdekoliv jakékoliv razítko,“ uvedla státní zástupkyně.

Léky, které jsou dostupné pouze na lékařský předpis, protože obsahují i návykové látky, prodával velkému počtu zájemců, které hledal zejména přes internet.

První kauzou, kde Hýža figuruje, se stejný soud zabýval už letos v létě. Hýžovi za machinace s recepty v červenci vyměřil devítiletý trest. Spolu s ním uznal vinným také bývalého ostravského vězeňského lékaře Antonína Strapinu, kterého poslal za mříže na 11 let. Vězeňský lékař podle rozsudku na základě hromadných žádanek odebíral z lékárny léky, které se ziskem prodával Hýžovi. Oběma mužům prošla rukama tisíce baletní asi dvaceti druhů léků.

Nový rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný se proti němu odvolal ještě v soudní síni, a tak se kauzou nyní bude muset zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám