Hlavní obsah

V Unipetrolu se ozvaly výbuchy, nikdo se nezranil

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov
Aktualizováno

V areálu společnosti Unipetrol v Záluží u Litvínova došlo v noci na úterý k výbuchu a následnému požáru potrubí. Podle mluvčího společnosti Pavla Kaidla nebyl nikdo zraněn. Na místě zasahovali podnikoví hasiči.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lokální požár zasáhl jednotku parciální oxidace, tedy výrobu vodíku, kolem půl páté ráno. „HZS Unipetrolu měl do pěti minut požár plně pod kontrolou a do 20 minut požár lokalizoval. Pravděpodobnou příčinou byla netěsnost na potrubí plynu,” uvedl Kaidl.

Požár se podle společnosti obešel bez zranění i škod na životním prostředí a situace je pod kontrolou.

Podle obyvatel Mostu a Litvínova požár provázely několik desítek minut otřesy a výbuch. Policie po dobu zásahu uzavřela silnici I/27. Mezi Mostem a Litvínovem nejezdily ani tramvaje.

Podle starostky Litvínova Kamily Bláhové (ANO) nejde o mimořádnou situaci a radnice tak nemusí zavést zvláštní opatření na ochranu obyvatel města.

Výroba v chemičce je dočasně odstavena, příčiny havárie budou předmětem dalšího šetření hasičů.

Soud kvůli výbuchům

Shodou okolností se měl v úterý mostecký okresní soud zabývat havárií v Unipetrolu z léta 2015. Exploze a následný požár tehdy poničily ethylenovou jednotku. Společnost přišla v důsledku havárie o 14 miliard korun.

Obžalobě za obecné ohrožení z nedbalosti čelí dva zaměstnanci firmy, kteří podle policie mohli havárii a jejím následkům zabránit. Podle vedení společnosti ale za havárii nemohou, a tak nadále pracují na svých pozicích. Hlavní líčení mělo probíhat tento i příští týden, bylo ale odročeno na neurčito.

Reklama

Výběr článků

Načítám