Hlavní obsah

Vítr v Beskydech sbalil paraglidistovi padák, muž zůstal viset v koruně stromu

– Frýdlant nad Ostravicí
Právo, den

Horští záchranáři zasahovali v pátek večer pod vrcholkem Prašivé v Beskydech. Paraglidista tam uvázl v koruně vysokého stromu.

Foto: HSČR

Paraglidista uvízl v koruně stromu v přibližně dvacetimetrové výšce.

Článek

„Podle všeho muže po startu a krátkém stoupání zasáhl náhlý poryv silného větru. Prý mu vítr okamžitě sbalil padák, takže se snesl hned pod startovací místo. Naštěstí vše viděli jeho kamarádi a ti nás hned kontaktovali,“ uvedl Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy. Dodal, že muž uvázl ve větvích v přibližně dvacetimetrové výšce.

„K nehodě vyjeli záchranáři ze stanic ve Frýdlantu nad Ostravicí a z Javorového. Na místě jsme pak museli nejdřív vystoupat na vedlejší strom a tam zřídit jistící stanoviště,“ líčil akci Pavlica s tím, že muže, který byl bez zranění, pak pomocí jištění z vedlejšího stromu spustili dolů.

Foto: HSČR

Paraglidista uvízl v koruně stromu v přibližně dvacetimetrové výšce.

Celou záchranu ovšem vedle výšky komplikoval fakt, že vše proběhlo až po setmění. „V této lokalitě zasahujeme při záchraně uvízlých a někdy i zraněných paraglidistů poměrně často. Obvykle ale za světla a málokdy v takové výšce,“ okomentoval záchrannou akci náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica. Doplnil, že ve většině případů uváznou paraglidisté právě při neopatrném startovacím manévru a vzhledem k malým zkušenostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám