Hlavní obsah

Zbývá 21 dní a vražda dívky z Ostravy bude promlčena. Policie hledá svědky z klubu Sklep

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Už za tři týdny uplyne promlčecí lhůta vraždy, která se stala před 20 lety v Ostravě. Neznámý pachatel tam v prosinci uškrtil tehdy dvacetiletou Lucii z Ostravy. Kriminalisté se ale ani nyní nevzdávají poslední šance na jeho dopadení.

Foto: Policie ČR

Interiér klubu Sklep

Článek

Vražda se stala 14. prosince 1997. Večer předtím se dívka bavila s kamarády v dnes již neexistujícím rockovém klubu Sklep v Mečnikovově ulici v Ostravě-Vítkovicích. „Časový snímek, který jsme sestavili z výslechů návštěvníků klubu, nám mapuje pohyb poškozené asi až do třetí hodiny ranní, pak nám stopa mizí,“ přiznal kriminalista moravskoslezského týmu Homicidium Josef Kubánek, který se případu věnuje 18 let.

Foto: Policie ČR

Místo, kde policie našla poškozenou.

Tělo dívky našel druhý den ráno po osmé hodině náhodný chodec v lese za obcí Proskovice poblíž silnice vedoucí do Krmelína. „To místo je od klubu Sklep vzdáleno asi osm kilometrů. Z ohledání na místě a ohledání těla víme, že místo nálezu není místem činu, takže tělo musel do lesa někdo dovézt,“ uvedl vyšetřovatel s tím, že posledním místem, kde byla Lucie viděna, byl právě Sklep. Ten byl v té době mezi ostravskou mládeží velmi populárním klubem, toho večera v něm bylo přes 300 návštěvníků.

Foto: Policie ČR

Oblečení, které měla dívka na sobě.

Podle Kubánka neřekli lidé z klubu policistům vše. „Myslíme si, že některé osoby nám neuvedly všechny skutečnosti, které jim byly známy o pohybu poškozené, případně o jejím odchodu, s kým odcházela nebo že by se zmínila, kam má namířeno,“ poukázal s tím, že vyslechnuti byli všichni, kteří Sklep onoho večera navštívili.

Mají DNA

„Z jakého důvodu nám některé informace nesdělili, nevíme. Domnívám se, že někteří nechtěli vystupovat v kauze jako svědci, nechtěli označit osobu blízkou či známou nebo chtěli na policii trávit co nejméně času a raději řekli, že nic neviděli,“ nastínil kriminalista.

Foto: Policie ČR

Batoh oběti

V průběhu vyšetřování odebrala policie i vzorky DNA od stovek lidí, včetně návštěvníků klubu. V něm byla zavražděná dívka známá, s mnohými hosty se údajně znala osobně.

Foto: Policie ČR

Interiér Klubu Sklep

Policisté pracují léta s několika vyšetřovacími verzemi. „Chci vyzvat všechny osoby, které by měly jakýkoliv poznatek, který by mohl vést k objasnění případu, aby tak učinily prostřednictvím tísňové linky 158, případně na kterékoliv policejní služebně. Přivítáme jakékoliv, i anonymní oznámení, po totožnosti anonymních oznamovatelů nebudeme pátrat,“ slíbil Kubánek.

Foto: Policie ČR

Interiér Klubu Sklep

Jaký byl motiv vraždy, neřekl. Po vraždě se však spekulovalo o tom, že motiv byl sexuální. „Motiv není v tuto chvíli podstatný. Podstatné je, že dívka zemřela násilnou smrtí a my hledáme pachatele,“ prohlásil s tím, že po pachateli budou kriminalisté pátrat i po 15. prosinci. „Ale to už nebude pachatel trestně stíhatelný,“ dodal.

Promlčecí doba

Trestní odpovědnost za trestný čin zaniká uplynutím promlčecí doby, jež činí:

a) dvacet let, jde-li o trestný čin, za který trestní zákon dovoluje uložení výjimečného trestu, a trestný čin spáchaný při vypracování nebo při schvalování privatizačního projektu podle jiného právního předpisu,

b) patnáct let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně deset let,

c) deset let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně pět let,

d) pět let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně tři léta,

e) tři léta u ostatních trestných činů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám