Hlavní obsah

Řidič Audi Q7 ve 170 km/h vytlačoval ze silnice jiný vůz, obžalovaný je expolicista

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

U Krajského soudu v Plzni se od úterka zpovídá z pokusu těžkého ublížení na zdraví bývalý policista Tomáš Groman. Podle obžaloby se před čtyřmi roky agresivní jízdou snažil několikrát vytlačit ze silnice jiný vůz. Expolicistovi hrozí v případě uznání viny až osm let vězení.

Soud s expolicistou, který měl vytlačit autoVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Díky zkušenostem automobilového závodníka dokázal odvrátit David Schovánek (39) tragédii, ke které se před čtyřmi roky schylovalo na Chebsku. Jako řidič vozidla Toyota, ve kterém cestovali další tři lidé, dokázal odrazit útok silničního piráta, který se ho ve vysoké rychlosti snažil několikrát vytlačit ze silnice.

Podle státního zástupce byl oním agresivním šoférem za volantem Audi Q7 bývalý policista Tomáš Groman. „Nejprve jel těsně za zadní částí vozidla Toyota, pak jej začal předjíždět a boční částí se snažil automobil poškozeného vytlačit ze silnice,“ popsal žalobce Pavel Hajný první atak s tím, že podobným způsobem se Groman snažil vůz vytlačit ze silnice ještě dvakrát, přičemž v posledním případě to bylo v rychlosti kolem 170 kilometrů za hodinu, kdy se poškozený snažil ujíždět.

„K havárii vozidla Toyota nedošlo jen v důsledku včasné a rychlé reakce řidiče Davida Schovánka a jeho bohatým zkušenostem při řízení závodních vozidel na okruzích,“ doplnil Hajný.

Následky mohly být fatální

Znalci upozornili na to, že následky nehody mohly být fatální. Především hrozilo, že při vyjetí mimo vozovku narazí vozidlo do některého z betonových mostků pro vjezd na pole, které jsou v předmětném úseku silnice dva. „V případě vjetí do příkopu s nárazem do mostku by bylo možné očekávat i smrtelná zranění,“ uvedli znalci.

Podle nich existovalo i značné riziko, že se vozidlo po sjetí do příkopu převrátí nebo dojde k jeho rotaci, což by mělo pro celou posádku velmi vážné zdravotní důsledky.

Zajeli jsme pak na polní cestu a všichni vylezli z auta. Ještě smrděly brzdy.
svědkyně

„Já jsem auto neřídil,“ prohlásil Groman před soudem. Podle něj za volantem seděl Ivan P., který už je ale několik let po smrti. „Během cesty jsem si nevšiml, že bychom se dostali do kolize s jiným autem,“ dodal. Jeho obhájce Richard Třeštík pak prohlásil, že z průběhu hlavního líčení má pocit, že o vině jeho klienta je již rozhodnuto.

Z jednání dále vyplynulo, že útok autem nebyl zřejmě náhodný a mohou za ním stát podnikatelské spory. To ve své výpovědi naznačila Jitka Urbanová (51), která je majitelkou vozu Toyota a která v něm také během silničního dramatu seděla na místě spolujezdce. Před soudem uvedla, že Audi Q7 patří jejímu bývalému partnerovi v podnikání Vladimíru N., se kterým se v inkriminovaný den nepohodla během jednání jejich firmy.

Mysleli, že jde o legraci

„S panem N. jsme měli v Chebu schůzku, na které mi oznámil, že mě odvolal ze statutárního orgánu. Zjistila jsem, že to udělal na základě zfalšovaných dokumentů, což jsem mu také řekla, a pak jsme odjeli směrem na Mariánské Lázně,“ popisovala Urbanová situaci, která předcházela incidentu na silnici.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tomáš Gromann u soudu

Asi po 15 minutách za sebou zaregistrovali vozidlo Vladimíra N. „Začalo na nás zezadu najíždět. Všimla jsem si, že jej řídí obžalovaný a vedle sedí pan N. Nejdřív jsme si mysleli, že jde o legraci, nějaké laškování. Jenže pak se to zvrtlo a začal nás bokem vytlačovat. To už bylo jasné, že nás chce dostat ze silnice,“ pokračovala svědkyně.

Podle ní řidič audi udělal stejný manévr celkem třikrát v úseku přibližně 15 kilometrů. „Pan Schovánek na to vždy nějak zareagoval, například prudkým zabržděním nebo uhnul na krajnici. Bylo to šílené, třeba jsme také chvíli jeli dvěma koly téměř ve škarpě a kameny zespodu mlátily do podvozku. Snažili jsme se i ujet, ale oni měli silnější vůz a dojeli nás. Za jízdy jsem volala policii,“ líčila Urbanová dramatické okamžiky.

Obstrukce advokáta

Zbavit se audi se podařilo Schovánkovi na jednom ze sjezdů nečekaným manévrem, na který jeho protivník nestačil včas reagovat. „Zajeli jsme pak na polní cestu a všichni vylezli z auta. Ještě smrděly brzdy, klepali jsme se jak ratlíci,“ uzavřela Urbanová.

Vážnost situace si David Schovánek plně uvědomil až později při policejní rekonstrukci. „V té rychlosti nevnímáte všechny překážky mimo vozovku. Snažil jsem se za každou cenu udržet na silnici a přitom se vyvarovat jakémukoliv kontaktu s druhým vozidlem. Když jsem pak viděl ty betonové mostky a představil si ten náraz, jímala mě hrůza, když vezmu v potaz, že jsem byl odpovědný za další tři lidi v autě,“ sdělil Právu Schovánek.

Soud byl odročen na neurčito kvůli obstrukcím obhájce, které podle předsedkyně senátu Ivany Růžičkové hraničily s profesní nezpůsobilostí advokáta. Proto také avizovala, že v této souvislosti podá podnět České advokátní komoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám