Hlavní obsah

Odsouzený boxer Plachetka tvrdí, že neznásilňoval. Soud chce vyslechnout poškozenou

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Někdejší boxerský šampion Ĺudovít Plachetka, který si odpykává osm let za znásilnění sestry své družky, usiluje o obnovu procesu. Tvrdí, že je nevinný a že se pro jeho tvrzení objevily nové důkazy. V úterý se věcí opět zabýval Krajský soud v Brně, který vyslechl Plachetkovu tetu, další svědci se nedostavili a jednání bylo odročeno. Soudce uvedl, že má v plánu vyslechnout i poškozenou.

BEZ KOMENTÁŘE: Plachetka u souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Plachetkova teta, která u soudu v úterý vypovídala, uvedla, že její synovec ženu neznásilnil a že si poškozená všechno vymyslela a ještě se tím chlubila.

Podobně už u soudu dříve vypovídala někdejší kamarádka poškozené ženy. „Záviděla Plachetku své sestře. On byl vždycky hodný, dobře se o ně staral, chodil do práce, platil byt a všechno,” uvedla.

Dívka to prý na něj několikrát zkusila, ale on ji odmítal. „Chtěla ho pro sebe a pak, když ho asi dostala, vymyslela si to znásilnění. Toužila také být tímto oznámením slavná, aby se o ní mluvilo. Několikrát mi to napsala na Facebooku, než mě zablokovala,“ uvedla svědkyně.

Soud chtěl vyslechnout v úterý kromě tety ještě další dvě svědkyně, které měly přijít, ale nedorazily. Upozornil, že nepřijdou-li vypovídat dobrovolně, nechá je předvést policií.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Někdejší boxer Plachetka usiluje o obnovu procesu v případu znásilnění

Poškozenou již soud znovu vyslýchat nechtěl kvůli prožitému traumatu, následně však změnil názor.

„Původně jsme ji nechtěli předvolávat vzhledem k psychickým problémům, které po události měla, ovšem nyní poškozená vypovídala zřejmě bez problémů do některých médií, tak soud zaslal předvolání, které se zatím nepodařilo doručit, a telefonicky odmítla komunikovat,“ uvedl předseda soudního senátu Aleš Novotný. Následně v úterý případ odročil.

Odsouzený za vraždu

Plachetka byl jedním z nejúspěšnějších českých boxerů v 90. letech, nebyl daleko od medaile na olympiádě v roce 1996 v Atlantě. V minulosti už ve vězení byl, když si odpykal trest za vraždu matky své tehdejší družky, s níž vychovával dceru.

Ke znásilnění mělo dojít v červenci roku 2011 v Brně-Maloměřicích v Plachetkově autě. Boxer vezl tehdy dvacetiletou sestru své družky na sedadle spolujezdce. Přes údajný odpor mladé ženy ji po zastavení u garáží svlékl a měl s ní pohlavní styk. Pak odjel do Velké Británie, kde byl zadržen a vrácen do vlasti.

Za čin byl Plachetka o rok později odsouzen na osm let, neuspěl ani s odvoláním a následným dovoláním k Nejvyššímu soudu. Plachetka při své obhajobě poukazoval na údajnou nevěrohodnost dívky nebo na to, že se nenašlo její oblečení a na jejím těle se nenašly ani žádné biologické stopy. Posudky psychologů a psychiatrů seznaly ženu věrohodnou.

O obnovu procesu požádal boxer poté, co se podle něj objevila nová svědectví, podle kterých si poškozená celou věc vymyslela.

Již v září soud vyslechl čtyři svědky a Plachetkova advokátka požádala soud, aby si vyžádal mimo jiné záznamy telefonických hovorů.

V případě, že by opětovné projednávání ukázalo Plachetkovu nevinu, měl by odsouzený šanci na morální i hmotné odškodnění a poškozená by mohla být stíhána za křivé svědectví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám