Hlavní obsah

Jejich revírem byla dálnice D1. Gangu zlodějů nevadili svědci ani kamery

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bezmeznou drzostí se vyznačovala čtveřice pachatelů, kteří doslova kradli, na co přišli. Řádění tří mužů a jedné ženy pocítily oběti nejčastěji v obchodech, parkovištích, benzínkách a podobně ponejvíce u dálnice D1 v okresech Brno, Blansko, Vyškov, případně i na Kroměřížsku či Prostějovsku, odkud čtveřice zlodějů pochází.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehlídaná kabelka přilákala zlodějeVideo: Policie Jihomoravského kraje, Policie ČR

 
Článek

„Od zahájení stíhání z konce října do současnosti se nám podařilo zdokumentovat a objasnit necelé tři desítky případů se škodou za víc než 300 000 korun. S vyšetřováním však nejsme zdaleka u konce,“ uvedl kriminalista Zdeněk Burian.

Jak dodal jeho kolega Tomáš Řiháček, při zadržení museli u jednoho z mužů policisté použít i donucovací prostředky, protože se pokoušel utéci. Mužští členové zlodějské party byli ve věku 23, 32 a 48 let. Nejmladší ze skupiny, třiadvacetiletá žena, putovala bezprostředně po zatčení do věznice, kam měla už dříve nastoupit za jinou trestnou činnost.

Dvojice mladších pachatelů konzumuje drogy a oba jsou vyšetřováni vazebně, ten starší je stíhán na svobodě. Za krádeže každému z nich hrozí pět let vězení. „Při krádežích jim často nevadili svědci ani průmyslové kamery. Okna zaparkovaných aut na parkovištích rozbíjeli za provozu, za bílého dne. Brali vše, co jim přišlo pod ruku. Na jedné z benzínek, kde se jim nepodařilo sebrat nic cennějšího, jeden ze zlodějů například ukradl z regálu všechny čokolády a druhý před prodejnou zase odnesl motorové oleje,“ uvedl Tomáš Řiháček.

Nehlídané kabelky

Podle policistů však nejvíce příležitostí dostávala zlodějská parta od samotných okradených, což je patrné i z jednoho ze záběrů, kde kamera v obchodě zabírá opuštěný nákupní vozík, ve kterém je kabelka i s peněženkou, zatímco majitelka donekonečna přehrabuje vybírané ovoce.

„V tomto, podobně jako v mnoha jiných případech to byla velmi snadná kořist,“ dodává kriminalista. Na jiných záběrech u benzínového čerpadla zase přišel o cennosti řidič kamiónu, který čerpal naftu, čehož drze využil z opačné strany vozu zloděj a vykradl mu kabinu.

K posledním krádežím zřejmě budou patřit i případy z okolí hřbitovů, na které se v období Dušiček zloději před svým zadržením rovněž hodně zaměřili.

Reklama

Výběr článků

Načítám