Hlavní obsah

Mstila se bodnutím do zad, ve vězení stráví šest let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Milena Hudcová, která na ubytovně v Liberci bodla svého známého do zad, stráví za pokus o vraždu ve vězení šest let. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze, když zamítl její odvolání. Hudcová si proti tomu může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nalézací soud dospěl k přesvědčivým a správným skutkovým závěrům. Máme za to, že v době, kdy došlo k napadení, tak zjevně u toho byl i syn obžalované,“ odůvodnil rozhodnutí odvolacího senátu jeho předseda Martin Zelenka. Odmítl, že by se ze strany Hudcové jednalo o nutnou obranu jejího syna.

„Obžalovaná nebyla oprávněna k žádnému útoku, notabene za použití nože,“ smetl soudce se stolu námitky obhajoby.

Hudcová, která se odvolacího jednání neúčastnila, zaútočila na svého známého loni v únoru na liberecké ubytovně. Po předchozím zejména verbálním konfliktu si došla do svého pokoje pro kapesní deseticentimetrový nůž a na chodbě ubytovny dvaašedesátiletého muže bodla do beder. Tím mu způsobila masívní vnitřní i vnější krvácení. Muž si ale dokázal zavolat sanitku, a zachránit si tak život.

Lidé se ho báli

Útoku podle rozsudku předcházelo verbální i fyzické napadání ze strany poškozeného, v jednu chvíli Hudcovou srazil ze židle, na které seděla. Spolubydlící z ubytovny se ho podle svých výpovědí báli.

Proti Hudcové ale hovořilo, že v době, kdy na poškozeného zaútočila, neodvracela nebezpečí, ale mstila se za předchozí příkoří. Navíc fakt, že muž nezemřel, nezávisel na jednání Hudcové, ale na aktivitě samotného poškozeného.

Podle jejího obhájce Václava Dařbujána se ale liberecký soud vůbec nezabýval tím, že si Hudcová z útoku nic nepamatuje. Nepodařilo se podle Dařbujána prokázat ani, že s poškozeným měla konflikt a pro nůž si šla s úmyslem bodnout ho.

„Domnívám se, že v podstatě nebyla určena časová osa. Nemáme zjištěno, jakým způsobem se pohybovala, jaký tam byl prvotní kontakt s poškozeným a zda měla, či neměla u sebe nůž. Což je dost podstatné pro posouzení toho, zda jednala plánovitě, či v nějakém afektu,“ řekl Dařbuján a navrhoval soudu čin překvalifikovat na zabití ve stadiu pokusu.

Státní zástupce Vlastimil Kraus s ním ale nesouhlasil. „Jsem přesvědčen o tom, že Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka v Liberci, jako soud prvostupňový provedl obsáhlé a úplné dokazování, na jehož základě učinil správná skutková zjištění,“ prohlásil Kraus a navrhl odvolání Hudcové zamítnout jako nedůvodné. A odvolací soud mu dal za pravdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám