Hlavní obsah

Muži předělávali zbraně, aby se z nich dalo střílet dávkami. Hrozí jim až osm let

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nedovoleného ozbrojování obvinili kriminalisté českobudějovické expozitury šest lidí z Prachaticka. Ti měli předělávat zbraně tak, aby se z nich dalo střílet dávkami. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) sledovali obchodníky se zbraněmi téměř rok. Obviněným hrozí až osm let za mřížemi.

Foto: Policie ČR

Zbraně nalezené u obviněných mužů

Článek

„Případ s krycím názvem KOV ukázal, že dva muži z jižních Čech se měli spolčit za účelem výroby hlavních částí hromadně účinných zbraní. Tedy zbraní způsobilých zabít více lidí,“ řekl Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Podle kriminalistů měla dvojice od loňského roku nakupovat materiál pro výrobu hlavní samopalů SA vz. 61 a útočných pušek SA vz. 58. „Po jejich vyrobení mělo docházet k úpravě hlavní pro možnost osazení tlumičem. Opatřili si ze Slovenska i několik kusů zbraní CZ Škorpion vz. 61 upravených pro střelbu náboji typu Flobert. Ty jsou u našich sousedů volně prodejné a nepodléhají registraci,“ popsal Ibehej.

Foto: Policie ČR

Zbraně nalezené u obviněných mužů

U nich obvinění muži vyměnili hlavně za nově vyrobené v původní ráži 7.65 mm Browning, čímž měli uvést zbraně opět do stavu způsobilého pro střelbu dávkou.

Foto: Policie ČR

Zbraně nalezené u obviněných mužů

Zbraně i zakázané doplňky prodali muži několika osobám za desítky tisíc korun. U některých z obviněných se při domovních prohlídkách našly nelegálně držené samopaly, pistole, revolvery i pušky. „Zajištěn byl rovněž nelegálně držený dělostřelecký granát a několik kusů vojenské pyrotechniky,“ uvedl Ibehej.

Foto: Policie ČR

Zbraně nalezené u obviněných mužů

Zajištěné zbraně kriminalisté odeslali na expertizy. V případě odsouzení hrozí čtyřem osobám až osm let za mřížemi. Všech šest lidí je stíháno na svobodě a věc dozoruje Okresní státní zastupitelství v Prachaticích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám