Hlavní obsah

Expolicista Kadlec dostal za nabourání 24 aut podmínku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý policista a pedagog policejní akademie Karel Kadlec dostal v pátek za svůj loňský karambol, při kterém v opilosti naboural 24 aut na pražských Vinohradech, dvacetiměsíční souhrnný trest s podmíněným odkladem na čtyři roky. Soud mu také zakázal na čtyři roky řídit. Kadlec trest přijal.

BEZ KOMENTÁŘE: Expolicista Karel Kadlec dostal dvacetiměšíční podmínkuVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Cílem trestu není obžalovaného zlikvidovat a potrestat jeho rodinu, má mít výchovný účinek,“ uvedla soudkyně Iva Fialová. „Proto soud uložil ještě podmíněný trest,“ dodala.

V Kadlecův prospěch hovořilo podle ní jeho doznání, určitá míra sebereflexe, omluva poškozeným i fakt, že už začal činit kroky k náhradě škody. Jako přitěžující okolnosti zmínila soudkyně výši škody, množství alkoholu v krvi nebo fakt, že Kadlec boural nepojištěným autem.

Svým rozsudkem Fialová zrušila osmiměsíční trest, který Kadlec dostal za svou předchozí nehodu.

Páteční verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2 ale není pravomocný, státní zástupce si totiž ponechal lhůtu na případné odvolání.

Účelová ztráta paměti

„Vyjádření o ztrátě paměti považuji do značné míry za účelové,“ uvedl státní zástupce Michal Muravský s odkazem na soudní znalce. Kadlec se hájil tím, že údajně kombinoval alkohol a léky. Podle znalců dotyčné léky neměly ani v kombinaci s alkoholem vliv na řízení ani nedošlo kvůli alkoholu k vystupňování jejich účinků.

Podle znalců není Kadlec závislý na alkoholu ani ostatních návykových látkách. „Je namístě obžalovaného uznat vinným přečinem ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uzavřel Muravský a navrhl Kadlecovi dvouletou podmínku s tříletým odkladem a zákaz řízení nejméně na pět let.

Proti hodnocení skutkových okolností, právní kvalifikaci ani navrhovanému trestu Kadlec ani jeho obhájce víceméně nic neměli.

„Chtěl bych požádat soud, zda by mohl přihlédnout k tomu, že jsem dvacet let působil jako policista zodpovědně, nepáchal jsem žádné trestné činy, přečiny ani přestupky,“ uvedl ve své závěrečné řeči Kadlec. „Sám jsem dobrovolně odevzdal řidičský průkaz, přestože mě k tomu nikdo nenutil,“ dodal.

Auta neměla parkovací kartu

Kadlec loni v dubnu na pražských Vinohradech naboural 24 aut. V krvi měl tehdy až 1,84 promile alkoholu, který údajně kombinoval s léky. Kadlec svým extempore způsobil škodu za více než 1,65 miliónu korun. Podle rozsudku musí poškozeným zaplatit 1,3 miliónu, s nárokem na zbylých skoro 400 tisíc korun odkázal soud poškozené na občanskoprávní soud.

Kadlec s tímto zbytkem totiž nesouhlasí. Bránil se proti němu například i argumentem, že některá z aut neměla ani parkovací karty, a neměla tam tak co stát. To ale zmocněnkyně poškozených odmítla mimo jiné s tím, že na daném místě lze poplatek za parkování uhradit i přes parkovací automat, bez nutnosti vlastnit parkovací kartu.

Ten den se měl navíc zúčastnit soudního jednání ohledně své předchozí nehody z roku 2015, k soudu ale nepřišel s tím, že je prý nemocný. Jednání se týkalo Kadlecovy bouračky na náměstí Bratří Synků v Nuslích, Kadlec nezvládl ubrzdit své auto a naboural do vozidla před sebou, které dávalo přednost chodcům na přechodu. Následně naboural ještě auto odtahové služby, když chtěl od kolize ujet.

Tentokrát měl v krvi 1,5 promile alkoholu, přičemž tvrdil, že před jízdou nepil. Za tuto nehodu Kadlecovi letos v únoru pražský městský soud potvrdil osmiměsíční podmínku a dvouletý zákaz řízení.

Oslnilo ho slunce

Kadlec má na svědomí minimálně ještě další nehodu, tentokrát z loňského srpna, kdy opět na Vinohradech naboural svým BMW dvě zaparkovaná auta. Dechovou i krevní zkoušku na místě odmítl s tím, že nemá důvěru v orgány činné v trestním řízení. Podle svých slov prý nebyl pod vlivem alkoholu, ale oslnilo ho slunce. Kadlec za to dostal pokutu a zákaz řízení.

Kadlece kvůli jeho alkoholickým jízdám loni v dubnu ministr vnitra Milan Chovanec z řad policie propustil bez nároku na výsluhy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám