Hlavní obsah

Za uškrcení vlastní matky dostal muž 11 let. Nic si nepamatuji, tvrdí

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednapadesátiletý Milan Šafránek si má podle středečního nepravomocného rozsudku Krajského soudu v Praze odsedět za vraždu vlastní matky jedenáct let ve vězení. Šafránek se k činu nepřiznal, tvrdil, že si kvůli alkoholu nic nepamatuje. Podle soudu ale nepřímé důkazy svědčí o jeho vině. Šafránek si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzený Milan Šafránek

Článek

„Dokazování poskytuje dostatečnou oporu pro závěr, že tento skutek spáchal obžalovaný,“ uvedl předseda senátu soudu Robert Pacovský. Šafránek popíral, že by skutek spáchal, respektive že by si ho byl vědom. Podle soudních znalců ale není Šafránkova výpověď příliš věrohodná, ale spíše vědomě účelová.

„Řetězec, byť nepřímých důkazů, je natolik uzavřen, že lze uzavřít, že pachatelem byl obžalovaný,“ podotkl soudce.

Šafránek podle rozsudku jednu květnovou sobotu v obci na Kladensku udeřil svou 84letou matku z boku do hlavy, až jí praskl ušní bubínek, a následně ji uškrtil. Policii zavolal až druhý den příbuzný, který přijel zkontrolovat, zda je všechno v pořádku, nikdo mu totiž nebral telefon.

„Motiv jednání se nabízí v alkoholu, obžalovaný připouští, že požíval alkohol ve vysokém množství,“ konstatoval Pacovský. Podle znalců ale Šafránkovy schopnosti nebyly navzdory vypitému alkoholu vymizelé, ale podstatnou měrou snížené. To se výrazně odrazilo i ve výměře trestu, který byl uložen téměř na samé spodní hranici trestní sazby.

Za násilí vůči matce už seděl

Obžalovanému naopak přitížil zejména fakt, že byl stále ve zkušební době podmínečného propuštění svého předchozího odsouzení – za týrání matky. „Na to (podmínečné propuštění) reagoval, že nerespektoval zdržet se užívání alkoholu, a fakticky svou předchozí trestnou činnost vystupňoval,“ komentoval soudce.

Proti Šafránkovi hovořilo, že se vůči matce choval hrubě násilně už v minulosti (za což byl odsouzen na 2,5 roku), zapíral mrtvou matku před příbuznými, kteří druhý den přijeli na návštěvu, nepokoušel se jí pomoci a snažil se předejít tomu, aby vše vyšlo najevo.

Šafránek u soudu tvrdil, že osudný víkend kombinoval prášky na spaní a depresi s alkoholem a nic moc si nepamatuje. „Proto si zmiňovaný časový termín příliš nepamatuji. Skutečně pro to nemám vysvětlení, “ uvedl v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám