Hlavní obsah

Na jihu Moravy zemřelo dítě při domácím porodu

– Brno

Na jihu Moravy zemřelo v uplynulých dnech dítě při porodu doma, podle zdravotní záchranné služby to byl plánovaný domácí porod. Záchranáři však neuvedli, kde a kdy se událost přesně stala. Na místě zasahovaly tři výjezdové skupiny včetně pediatrického specialisty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravotnická záchranná služba

Článek

„Operátorka ihned zahájila s volajícím telefonicky asistovanou resuscitaci a zároveň vyslala na místo tři týmy záchranné zdravotní služby, včetně lékaře neonatologa,” uvedla mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

Poté, co zdravotníci přijeli na místo, novorozence převzali a pokračovali v resuscitaci. „I přes veškerou snahu všech členů posádky se u dítěte nepodařilo obnovit životní funkce," uvedla záchranná služba.

„Touto nešťastnou událostí opět apelujeme na všechny budoucí maminky a tatínky, aby si důkladně promysleli všechna rizika, která s sebou domácí porod nese. Vozy záchranné služby jsou sice v jistém smyslu dnes již pojízdnou jednotkou intenzivní péče, v žádném případě ale nemohou plně nahradit zázemí porodnických a neonatologických pracovišť,” konstatovala Kropáčová.

Novorozeně zemřelo na jihu Moravy při porodu doma i na konci dubna. Policejní mluvčí Bohumil Malášek tehdy uvedl, že policisté vyšetřují případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu v místě bydliště. Podle Unie porodních asistentek šlo o překotný porod. [celá zpráva]

Plánované domácí porody představují v Česku ožehavé téma. Část matek si je přeje jako alternativu k porodnicím, lékařská obec je většinově odmítá jako hazard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám