Hlavní obsah

Nechci žít, prohlásil u soudu muž obžalovaný ze zardoušení matky

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Hned na začátek řeknu, že spáchám sebevraždu, nechci žít,“ zahájil ponuře v pondělí svou výpověď před Krajským soudem v Praze 51letý Milan Š., který je obžalovaný z vraždy své matky. Podle obžaloby ženu zardousil, to si však prý muž kvůli kombinaci alkoholu a prášků nepamatuje. Hrozí mu až 18 let vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Milan Š.

Článek

Muž podle obžaloby napadl svou 84letou matku letos koncem května v Hradečnu na Kladensku v rodinném domku, kde spolu žili. Podle žalobce ji nejprve uhodil ze strany do hlavy, až jí praskl ušní bubínek, a poté ji rdousil, dokud nezemřela.

Ke smrti seniorky došlo někdy z pátku na sobotu, tělo našel až v neděli dopoledne příbuzný, kterému ani Milan Š., ani jeho matka nezvedali telefon. Muž byl přitom v domě celý víkend.

Obžalovaný podle svých slov kombinoval tvrdý alkohol, pivo, prášky proti depresi a prášky na spaní. „Proto si zmiňovaný časový termín příliš nepamatuji. Skutečně pro to nemám vysvětlení, “ uvedl. Z domu se podle něj nic neztratilo, ani nenese známky po vloupání.

Když přijel v neděli dopoledne příbuzný zjistit, jestli se něco neděje, uvítal ho obžalovaný slovy: „Já jsem to pos*al, je to všechno v hajzlu.“ Svůj i matčin telefon prý spálil v kamnech. Svědek poté zavolal policii.

Vražda na KladenskuVideo: Novinky

Svědci: Pil a mlátil ženy

Milan Š. se týden před incidentem neúspěšně pokusil o sebevraždu prášky a alkoholem, prý kvůli rozchodu s přítelkyní. S matkou před její smrtí žil syn dva roky. „Podle mého názoru bylo naše soužití dobré. Protože já jsem zajišťoval nákupy, pomáhal jsem při opravách domu,“ popisoval.

To ale nekoresponduje s výpověďmi svědků z řad příbuzných. Třeba dcera Milana Š. ho označila za celoživotního násilníka. „Vždycky říkal drž hubu a krok a nic se ti nestane,“ uvedla dcera na policii. Od jejího dětství až do rozvodu prý napadal verbálně i fyzicky její matku, většinou pod vlivem alkoholu. „Pil tvrdý alkohol, pivo měl jak limonádu,“ nastínila svědkyně.

Podle ní je původ jeho povahy už v genech. „Š. mlátili své ženy a bylo to pro ně normální,“ řekla. To ostatně nepřímo potvrdil i obžalovaný, když řekl, že byl od dětství svědkem toho, jak jeho otec mlátí matku.

Ostatně obžalovaný si v minulosti odseděl dva a půl roku dlouhý trest za týrání osoby žijící ve společném obydlí, tedy svojí matky. Tu měl podle rozsudku urážet, fyzicky napadat, vytrhávat jí vlasy, bít ji do zad nebo jí plivat do obličeje i jídla. „Ženy považoval za méněcenné, mne nikdy fyzicky nenapadl,“ uvedl syn Milana Š. Podle něj obžalovaný neměl problém s alkoholem, ale rád pil.

Problémy řešil alkoholem

To ostatně zmínil v úvodu výpovědi i obžalovaný, když se rozhovořil o svém životě. Po smrti otce se údajně staral o domácnost, ale matka ho prý držela zkrátka, nepouštěla ho na diskotéky, přítelkyně si prý nemohl přivést domů.

„Bohužel jsem propadl alkoholickým nápojům, a to ve velkém,“ povzdechl si Milan Š., který problémy v zaměstnání (po několika letech v ČKD Slaný pracoval na kladenském finančním a posléze i živnostenském úřadu) i v osobním životě řešil ještě větším množstvím alkoholu.

Soud bude pokračovat ve středu výslechem svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám