Hlavní obsah

Maskovaný zaútočil nožem na ženu v krejčovství. Nejvyšší soud mu potvrdil 15 let

• Aktualizováno

Nejvyšší soud potvrdil Tomáši Labuťovi 15 let vězení za pokus o vraždu ženy v pardubickém krejčovství. Žena se ubránila a navzdory vážnému zranění dokázala vyběhnout na ulici, kde jí pomohl kolemjdoucí. Výsledek dovolacího řízení sdělil Jan Kulhánek, mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové, který případ řešil jako první instance.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Tomáš Labuť u soudu (archivní foto)

Článek

Nejvyšší soud zatím nezveřejnil, s jakou argumentací dovolání odmítl. Podle Kulhánka šlo o dovolání podané z jiného důvodu, než jaké vymezuje trestní řád. Po neúspěchu u Nejvyššího soudu zbývá Labuťovi jako poslední mimořádný opravný prostředek ještě ústavní stížnost.

Labuť zaútočil loni 18. května odpoledne. Do krejčovství vešel se šátkem přes obličej a kapucí přes hlavu a přinesl si s sebou věci, kterými chtěl následně zahladit stopy. Pětapadesátiletou zaměstnankyni bodl do krku a ramene.

Prý nechtěl zabíjet

Žena se s ním přetahovala o nůž, a když upadla, mladík ji mlátil a kopal. Přesto se jí podařilo utéct, před prodejnou pak zkolabovala. Život jí zachránila rychlá operace přerušené vnitřní krční žíly. Pachatele zadržela policejní hlídka několik minut po činu.

Muž se později hájil tím, že nechtěl zabíjet, ale získat peníze na nákup počítače. Nůž měl údajně jen na zastrašení krejčové a nepamatuje si, že by ženu bodl. Prý se poranila nešťastnou náhodou, když padala. Krajský soud ani odvolací vrchní soud ale obhajobě neuvěřily.

Labuť byl před činem nezaměstnaný, podle psychologického posudku žil parazitickým způsobem života ve společné domácnosti s matkou a babičkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám