Hlavní obsah

Za zpronevěru 65 miliónů si bývalý advokát odpyká osm let

Praha

Za zpronevěru zhruba 65 miliónů korun z advokátní úschovy realitní kanceláře si bývalý advokát Miloš Vlasák odpyká osm let ve vězení. Dalších deset let nebude moct vykonávat žádnou funkci v advokacii. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl Vlasákovo odvolání. Proti rozhodnutí lze podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trestná činnost se stala v letech 2010 až 2012. Většinu peněz právníkovi svěřili klienti realitní kanceláře Reality 21, se kterou měl uzavřenou smlouvu na poskytování právních služeb. Mezi ně patřilo zajišťování advokátní úschovy svěřených peněz.

Podle obžaloby nedostalo téměř 70 klientů zaplaceno za nemovitosti, které prostřednictvím firmy prodali. Vlasák měl peníze po prokázaném splnění smluvních podmínek vyplácet prodávajícím, což podle obžaloby činil pouze částečně nebo vůbec a peníze použil pro vlastní potřebu. Z peněz také podle spisu nezaplatil daň z převodu nemovitosti.

V září 2012 tak na dvou účtech zůstaly částky 131 a 124 korun. Vlasákův advokát Josef Petr požadoval, aby se kauza vrátila zpět k novému projednání, při kterém chtěl nechat vypracovat znalecký posudek zaměřený na zdravotní stav klienta. Prokázat by měl to, že Vlasák při páchání trestné činnosti nebyl zcela příčetný, jelikož bral drogy.

Jeden poškozený spáchal sebevraždu

Odvolací soud to však zamítl, jelikož se stavem Vlasáka velmi podrobně zabýval podřízený soud. Potvrdil také původní trest, který podle soudu není nepřiměřeně přísný a byl vynesen na základě všech dostupných důkazů. Předsedkyně odvolacího trestního senátu Hana Navrátilová zdůraznila, že jde o případ s vysokou společenskou škodlivostí.

„Přesahuje rámec případů, které se obvykle vyskytují,” podotkla Navrátilová. Při zdůvodnění rozsudku zmínila případy, kdy rodiny neměly kde bydlet nebo musely žít u příbuzných na půdě domu. V souvislosti s kauzou se podle soudkyně stala také jedna sebevražda.

Muž nepřišel

Vlasák ke středečnímu jednání nepřišel. Omluvil se kvůli tomu, že by se o něj mohla zajímat média. Verdikt si naopak přišlo vyslechnout několik klientů realitní kanceláře. Část případu se ještě vrátí k městskému soudu, který bude muset vyřešit majetek Vlasáka zabavený policií při vyšetřování případu.

Některé zabavené nemovitosti soud bude muset převést na insolvenční správkyni. Ta je bude moct prodat a z výtěžku částečně vyplatit poškozené. Už nyní je ale podle některých jasné, že dostanou pouze minimální částky proti penězům, o které přišli. Soud se také bude muset zabývat tím, jestli jedna z nemovitostí skutečně patřila Vlasákovi, nebo byla převedena na někoho jiného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám