Hlavní obsah

Kvůli smrti novorozence odebírá liberecká policie DNA od 400 žen

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Zhruba čtyři stovky žen, které si vytipovali liberečtí kriminalisté, by měly v těchto dnech na policii odevzdat biologický materiál kvůli analýze DNA. Dobrovolná akce je součástí vyšetřování smrti novorozence, nalezeného letos v únoru v kontejneru na komunální odpad v liberecké ulici Na Bídě. Odevzdané vzorky budou specialisté Kriminalistického ústavu v Praze porovnávat se stopami zajištěnými na místě nálezu novorozence.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ženy si policisté vytipovali podle předem stanoveného klíče. „Jedním z kritérií bylo předem vymezené věkové rozmezí a určitá vazba k místu nálezu dítěte, případně jeho okolí,“ popsala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Účastnice tohoto plošného screeningu podle ní ale nejsou z policejního pohledu podezřelými. „Bereme je jako osoby eliminační, které se za účelem zjištění pachatele závažného zločinu dobrovolně podrobují plošné identifikaci,“ doplnila Suchánková. Připustila také, že není vyloučeno, že se počet žen, které se mají podrobit analýze DNA, bude ještě zvyšovat.

Kriminalisté kvůli případu novorozence z kontejneru vytvořili speciální tým a od února provedli stovky úkonů. Zatím to ale k objevení ženy, jež dítě porodila a zřejmě i usmrtila, nevedlo. Pitva malého tělíčka už v únoru potvrdila, že se dítě narodilo živé v 9. měsíci těhotenství bez jakýchkoliv komplikací a že zemřelo násilnou smrtí.

Vyšetřovali i v lékárnách

Policie mezitím provedla například prověrky na ubytovnách, ve zdravotnických zařízeních, u praktických lékařů i lékařů specialistů, gynekologů. „Prověřovali jsme také ženy, které otěhotněly v polovině roku 2016. Kriminalisté se zaměřili také na lékárny, a to nejen v Liberci, ale v celém kraji, a to z důvodu, zda se někdo nedotazoval na léky na poporodní komplikace nebo je nepožadoval či alespoň tyto problémy nekonzultoval,“ objasnila mluvčí Suchánková.

S ohledem na polohu Liberce, který leží v blízkosti hranic s Polskem i Německem, se tým kriminalistů zaměřil i na spolupráci s těmito státy. Jednou z variant od začátku vyšetřování bylo, že dítě do Liberce dopravil a do kontejneru vhodil právě někdo z těchto příhraničních zemí.

Pátrají i na Slovensku

„Spolupráce s těmito zeměmi nadále trvá, naopak nově se rozšířila i o Slovensko,“ upřesnila Vlasta Suchánková. „Kriminalisté také spolu s cizineckou policií prověřují cizinky, které se zdržují na území Liberce,“ dodala.

Vyšetřování dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. To nyní prodloužilo lhůtu na další policejní prověřování, a to až do února 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám