Hlavní obsah

Policie dopadla podezřelé z vraždy v Lázních Bělohrad. Manželé měli zabíjet za jízdy

Právo,
Hradec Králové

Přesně dvaadvacet dnů trvalo policii vypátrat a dopadnout údajné vrahy 50letého muže z Prahy, jehož tělo nalezl náhodný chodec 14. srpna v lokalitě v Horní Nové Vsi u Lázní Bělohrad na Jičínsku. Pachateli jsou podle policie manželé ze Semilska (29 a 26 let), kteří měli vraždit kvůli majetkovému prospěchu. Mrtvý muž byl pohřešovaný od 31. července.

Zadržení podezřelých z vraždy. Archivní videoVideo: Policie ČR

 
Článek

„Manželský pár jsme zadrželi v úterý 5. září ráno. Vraždili proto, aby získali peníze v řádu desítek tisíc. Vybrali si osobu, o které předpokládali, že bude mít u sebe desítky tisíc korun. Ty mu po jeho usmrcení odcizili,“ uvedl krajský ředitel policie David Fulka. Oběť podle jeho slov zemřela na následky střelného poranění, způsobeného nelegálně drženou zbraní.

Foto: Policie ČR

Důkazy zajištěné policií při zadržení pachatelů vraždy z Lázní Bělohrad.

Vyšetřování komplikovalo například počasí. Tělo oběti bylo vlivem horka a následných dešťů značně poškozeno, navíc se našlo až dva týdny po vraždě.

„Poté, co se nám podařilo muže identifikovat, jeho rodina nám poskytla informace například o tom, proč cestoval na Jičínsko. Dostali jsme se k pravděpodobné podobě pachatele,“ uvedl vyšetřovatel Michal Hynek. Velmi brzo se podle jeho slov prokázalo, že pachatelé museli být nejméně dva.

Střílela prý žena

„K činu došlo v autě, za jízdy, kdy muž řídil a žena střílela. Možná i proto, že nevlastní řidičský průkaz. Podařilo se nám shromáždit dostatek důkazů, na jejichž základě se oba zadržení spontánně doznali a průběh události popsali. Uvedli i, kde hledat vozidlo, které při činu použili, a střelnou zbraň,“ dodal Hynek. Svůj skutek měli předem promyšlený. Důvodem měla být špatná finanční situace rodiny.

Foto: Policie ČR

Auto, ve kterém se měl čin odehrát.

Průběh i okolnosti případu připomínají vraždy, které páchali svého času manželé Stodolovi. „Tato paralela zde existuje, ale nemáme žádné další indicie, které by naznačovaly, že by se dvojice dopustila i jiných vražd. Na hradeckém krajském ředitelství nemáme žádnou pohřešovanou osobu, kterou bychom mohli s jejich trestnou činností provázat,“ ujistil Hynek.

Manželská dvojice již byla obviněna ze zvlášť závažného zločinu vraždy a přečinu nedovoleného ozbrojování. Ve čtvrtek odpoledne rozhodne Okresní soud v Jičíně o jejich vzetí do vazby. Oběma v případě odsouzení hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám