Hlavní obsah

Stíhaný znalec z kauzy Kramný se zastání u Ústavního soudu nedočkal

Znalec Igor Farkaš, stíhaný kvůli posudku v kauze Kramný, se zastání u Ústavního soudu nedočkal. Stížnost namířenou proti usnesení Okresního státního zastupitelství v Ostravě označili soudci za zjevně neopodstatněnou. Vyplývá to z justiční databáze.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Ústavní soud uvedl, že stěžovatel může argumenty uváděné v ústavní stížnosti uplatnit v rámci své obhajoby v probíhajícím trestním řízení.

„A orgány činné v trestním řízení na ně budou muset patřičně reagovat. Bude otázkou dalšího důkazního vývoje, který ÚS nemůže jakkoli předjímat, zda bude obhajoba stěžovatele potvrzena či nikoliv," píše se v usnesení.

Hlavní roli hrály posudky

Petr Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Odpykává si trest 28 let vězení. [celá zpráva]

V procesu hrály zásadní roli znalecké posudky. Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem.

Policie posléze obvinila znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, jejichž expertizou se zaštiťovala obhajoba, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Už v červnu Ústavní soud odmítl Matlachovu stížnost proti stejnému rozhodnutí Okresního státního zastupitelství v Ostravě.

Obhajoba trvá na své verzi

Kramného obhajoba trvá na tom, že jeho žena a dcera nezemřely po zásahu elektrickým proudem. Advokátka Jana Rejžková to v červnu uvedla s odkazem na předběžné závěry nových znaleckých posudků. Spolek Šalamoun v červenci podal trestní oznámení na znalce, kteří měli opačný názor než Matlach a Fargaš.

Reklama

Výběr článků

Načítám