Hlavní obsah

Padělatelé, kteří místo zlata prodávali wolfram, dostali až čtyři roky vězení

• Aktualizováno
Novinky, hlk

Na dva až čtyři roky za mříže poslal soud pět lidí, kteří prodávali padělané „zlaté cihly”. Národní centrála proti organizovanému zločinu se případem zabývala od roku 2015. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Foto: Policie ČR

Cihlička byla naplněná wolframovými tyčinkami.

Článek

„Městský soud v Praze v červnu tohoto roku poslal pravomocným rozsudkem do výkonu trestu odnětí svobody pět osob za výrobu a následný prodej padělaných slitků ze žlutého kovu,” řekl Ibehej.

Podle policejního mluvčího na případu s krycím názvem WOLFRAM pracovali kriminalisté intenzivně několik měsíců. V rámci vyšetřování detektivové narazili na osoby, které nabízeli k prodeji či zástavě slitky žlutého kovu.

Tyto falešné „zlaté cihly“ byly opatřeny ochrannou známkou švýcarské společnosti, sériovým číslem, a dokonce i certifikátem původu. Jejich prodejci tvrdili, že je to 24karátové zlato o hmotnosti 250 gramů, jehož běžná prodejní cena se pohybuje okolo čtvrt miliónu korun.

Foto: Policie ČR

Jednalo se o zdažilé padělky.

„Jednalo se o velice zdařilé napodobeniny vytvořené ze zlatého pouzdra a výplně z wolframových tyčinek,“ poznamenal Ibehej. Noví majitelé padělků tak podle policie neměli šanci podvod odhalit. Padělatelé byli navíc důmyslní a pro větší důvěryhodnost zneužili značku a logo jednoho z předních prodejců investičního zlata v ČR.

„Vystupovali jako klienti a kupovali u nás opakovaně cihličky a dárkové kazety s naším logem, v nichž následně padělky prodávali. Díky firemní interní evidenci zboží a také osobnímu kontaktu s padělateli mohli být naši zaměstnanci nápomocni policii ČR při objasnění této trestné činnosti,” sdělil Novinkám Martin Kočica, majitel společnosti Finod, jejíž logo padělatelé při klamání svých klientů zneužili.

Podvodníci je navíc nalákali na výhodnou cenu pohybující se okolo 170 až 200 tisíc korun. Celková škoda po vyčíslení přesáhla 1 milión korun.

Nepodmíněnými tresty v rozmezí od dvou do čtyř let a propadnutím majetku byli potrestáni čtyři muži a jedna žena ve věku 33 až 42 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám