Hlavní obsah

Tragédie na Ještědu má viníka. Policisté obvinili záchranáře horské služby

– Liberec
Právo, mip

Po téměř sedmi měsících skončilo vyšetřování tragické události, která se stala na konci ledna ve skiareálu na Ještědu. Padesátiletý lyžař tam tehdy zahynul poté, co narazil do čtyřkolky horské služby. Policisté nyní jako viníka tragédie označili šedesátiletého zaměstnance horské služby, který čtyřkolku řídil.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Záchranář tehdy mířil na pomoc jinému lyžaři na takzvanou Beranovu cestu, z důvodu chybné jízdy se ho policie rozhodla obvinit z usmrcení z nedbalosti. Vychází přitom z posudků, které si nechala zpracovat.

„Zaměstnanec horské služby vytvořil podle soudního znalce chybnou technikou jízdy s pásovou čtyřkolkou lyžaři náhlou a neočekávanou překážku, v důsledku které došlo ke střetu,” uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Podle znalce řidič nejel ani při okraji sjezdovky a čtyřkolka svou šíří zabírala víc než třetinu místa, které bylo zúžené v místě terénního zlomu.

Záchranář se podle policistů dopustil i dalších chyb. Na čtyřkolce měl například sice zapnutá výstražná světla, ale podle předpisů měl použít i akustický signál, což neudělal.

Vyšetřovatelé si kvůli případu nechali vypracovat hned několik znaleckých posudků – jak z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství a toxikologie, tak i z oboru doprava, odvětví silniční doprava se specializací na mechanizmus dopravních nehod. Znalecký posudek z odvětví toxikologie vyloučil, že by lyžař v době nehody byl pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Obviněnému záchranáři hrozí za usmrcení z nedbalosti jeden rok až šest let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám