Hlavní obsah

Obnovené hlavní líčení s Rathem bude až koncem října

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnovené hlavní líčení v údajné korupční kauze kolem bývalého poslance za ČSSD Davida Ratha a dalších deseti obžalovaných začne až koncem října. Právu to potvrdila v úterý mluvčí středočeského krajského soudu Jitka Vlnová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Článek

Soudní senát vedený Robertem Pacovským už přitom má k dispozici písemné znění červnového rozsudku Nejvyššího soudu, který znovu posvětil pořízené odposlechy v tomto případu jako legální a pro obžalobu stěžejní důkazy.

Rozhodnutí už v průběhu posledních dvou týdnů krajský soud rozeslal i všem jedenácti obžalovaným, kterým tak znovu hrozí vysoké tresty za korupci a zneužití eurodotací v rámci údajně zmanipulovaných veřejných zakázek středočeských nemocnic. Proč tedy pokračování kauzy nastane až od 23. října?

„Jednání je nařízeno až na konec října vzhledem k velkému množství účastníků řízení, aby měli dostatek času se na něj všichni připravit,“ řekla v úterý Právu Vlnová.

V plánu je zatím 18 jednacích dní

Pacovského soudní senát má podle rozpisu v plánu zatím osmnáct jednacích dní. Dá se očekávat, že během nich znovu provede některé důkazy, které již zazněly v původním hlavním líčení.

Není vyloučeno, že mezi nimi budou opět i odposlechy Ratha a spol., které podle loňského odsuzujícího verdiktu nad někdejším středočeským hejtmanem a dalšími obžalovanými svědčí o jejich sofistikované trestné činnosti a rozdělování údajných miliónových úplatků za veřejné zakázky.

Nelze pak příliš očekávat, že po rozhodnutí Nejvyššího soudu zazní u hlavního líčení naprosto jiný verdikt než ten původní, kdy Pacovského senát uznal všechny obžalované vinnými.

Zmanipulovaný proces

Rath si v červenci 2015 vyslechl trest 8,5 roku vězení za přijímání úplatků. Jenže verdikt následně loni v říjnu v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli údajně nezákonným použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání.

V červnu ale legálnost příkazů k odposlechům, a tedy i vše, co na jejich základě policie zjistila, posvětil zmíněný Nejvyšší soud. Učinil tak na základě stížnosti pro porušení zákona podané ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO).

Rath v úterý Právu zopakoval, že proces považuje od začátku za zmanipulovaný. V případě nového verdiktu, který by byl pro něj nepříznivý, se chce odvolat. „Strůjci procesu jsou mocní a dokáží ovlivnit všechny soudní instance. Stojím proti obrovské přesile, která použije cokoli,“ míní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám