Hlavní obsah

Na Tachovsku hořelo rozsáhlé pole

Tachov
Aktualizováno

Rozsáhlé pole hořelo u obce Zhoř na Tachovsku. Požár likvidovalo deset jednotek, zažehla ho zřejmě jiskra od zemědělského stroje.

Foto: HZS Středočeského kraje

Ilustrační foto.

Článek

Hasiči vyjeli k požáru po jedenácté hodině. „Vzhledem k tomu, že zhruba kilometrová fronta požáru rychle postupovala k lesu, vyslalo operační středisko už v prvních minutách jednotky z celého druhého stupně,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Šlo o dvě profesionální jednotky a osm dobrovolných s celkem 10 cisternami. V obci hasiči zřídili na dvou rybnících čerpací stanoviště.

Hasiči se snažili, aby od požáru pole nechytil také les. „V poledne se jim podařilo zastavit požár z větší části na kraji lesa. Bohužel i přesto, že nasadili veškeré síly a prostředky, na několika místech oheň tuto hranici překročil,“ řekla Jakoubková.

Po poledni se plameny podařilo dostat pod kontrolu a uhasit. Hasiči následně prolévali vodou kořeny stromů a dohašovali jednotlivá ohniska. „Kvůli předpovědi počasí a očekávaným horkým dnům hasiči na okraji spáleniště vytvořili přes metr široký protipožární pás. Museli shrnout hrabanku až na minerální zeminu,“ shrnula mluvčí.

Podle ní stojí za požárem pravděpodobně jiskra od sekací lišty zemědělského stroje. Škody se předpokládají ve výši 100 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám